Onze methode: hoe gaan wij te werk?

Stel je voor, een scholier wil een studie kiezen en twijfelt over een bepaalde opleiding in een bepaalde stad. Jij kent daar toevallig een student. Wat doe je dan? Je zegt: bel hem/haar even, dan kun je vragen of de opleiding bevalt.

Studenten
Eigenlijk doen wij precies hetzelfde. Alleen vragen wij niet één enkele student die we toevallig kennen, maar maken wij gebruik van de antwoorden die bijna 300.000 studenten van hogescholen en universiteiten geven in de Nationale Studenten Enquête en eveneens bijna 300.000 mbo-studenten in de JOB-monitor. Zij vertellen wat ze vinden van het onderwijs, de docenten, de faciliteiten en nog veel meer.

Dat is een geweldige bron van informatie. Wat zou je vragen als je zoveel studenten kon opbellen? Misschien wel wat ze van het onderwijs vinden, of hun docenten kennis van zaken hebben, of de gebouwen en ict in orde zijn, enzovoorts. Maar de NSE en de JOB-monitor vragen nog veel meer en lang niet alle vragen zijn even belangrijk. Daarom kiezen wij kernonderwerpen, die we in onze eigen scores verwerken. Om die reden komen onze scores niet volledig overeen met die van de NSE zelf.

Kans op diploma
Daarnaast willen we onder meer weten hoeveel studenten voortijdig met hun opleiding stoppen. Want wat heb je aan een goede opleiding als je de eindstreep niet haalt? Daarvoor gebruiken we gegevens van universiteitenvereniging VSNU en Vereniging Hogescholen over studiesucces. Voor het mbo halen we deze gegevens uit de JOB-monitor.

Baan
Wil je weten of een opleiding tot een goede baan en een mooi salaris leidt? Wij ook. Daarvoor gebruiken we de kennis en inzichten van onderzoeksbureau ROA, dat de arbeidsmarkt van afgestudeerden in kaart brengt.

Details
Hoe we het precies doen? Zie voor details per gids de pagina’s hieronder.

Voor de opleidingen zelf
NB: zie ook ons aanbod van gedetailleerde benchmarkrapporten voor opleidingen! Daarin analyseren wij voor u hoe uw opleiding presteert ten opzichte van andere opleidingen.

Bonustips
Er zijn nog meer handige websites voor studiekiezers, waar wij zelf ook wel eens op kijken. Klik hier voor een lijst met tips!

Methodiek