Collegegeldkorting: wat win je er écht mee?

Studeren is niet gratis: je moet komend collegejaar 2.060 euro collegegeld betalen. Wel krijg je in het eerste jaar de helft ervan cadeau. Dit klinkt veelbelovend. Maar voor je begint te dromen over de duizend euro die je overhoudt, een korte analyse. Wat win je als student nou echt met de collegegeldkorting?

Tegemoetkoming

De collegegeldkorting is een direct gevolg van het sociale leenstelsel dat een paar jaar geleden is ingevoerd. Om studenten toch nog een beetje tegemoet te komen bedachten politici een aantal ideeën. Zo krijgen studenten na hun afstuderen een ‘onderwijsvoucher’, een tegoedbon ter waarde van tweeduizend euro die ze vijf tot tien jaar na hun afstuderen kunnen inwisselen. Ook de rente is bijzonder laag. Studenten die de komende vijf jaar beginnen met aflossen, betalen zelfs helemaal geen rente.

Reken je rijk?

Dit klinkt allemaal leuk, maar wat betekent dit in de praktijk? En komt dit geld wel terecht bij studenten die dat het hardst nodig hebben? Je kunt vraagtekens zetten bij het nut van de onderwijsvoucher voor de gemiddelde student. Stel, je wil een tweede studie gaan doen, dan ligt het collegegeld rond de 10.000 euro per jaar. Zelfs met een korting van 2.000 euro moet je nog een veel groter deel zelf bijleggen.

Ook bij de rente van nul procent en de verlaging van het collegegeld zit een addertje onder het gras. Het Hoger Onderwijs Persbureau en de website www.studie-kosten.nl rekenden uit dat dit de meeste lenende studenten meer gaat kosten aan rente, dan de halvering van het eerstejaarscollegegeld gaat opleveren

De rente is nu weliswaar nul procent, maar binnen afzienbare tijd zal die toch op een ‘stiekeme manier’ omhoog gaan. Het kabinet heeft namelijk besloten om de studieschulden voortaan niet meer aan de vijfjaarsrente, maar aan de tienjaarsrente op staatsleningen te koppelen. De rente op tienjarige staatsleningen is in de meeste gevallen hoger dan die op vijfjarige.

Als je begint met aflossen, betaal je nu gemiddeld 70 euro per maand. Met het nieuwe rentestelsel zal dat 12 euro hoger, op 82 euro per maand komen te liggen. Met een gemiddelde studieschuld van rond de 21.000 euro, betaal je dus meer aan extra rente terug dan die 1000 euro die op je collegegeld wordt gekort in het eerste jaar.

Voor- en tegenstanders van het leenstelsel zullen het erover eens zijn dat studeren duurder is geworden. Je kunt je afvragen of de compensatie hiervoor wel alle studenten bereikt. Toch is de korting voor alle eerstejaarsstudenten fijn. Want 1000 euro blijft nog altijd drie maanden huur, tweehonderd maaltijden bij de Mensa of vierhonderd bier.

Meer nieuws

  • 25 Apr 2024
    Vacature

    Vacature: redacteur (24-40 u/w)

    Wil jij het verschil maken voor studiekiezers? Schrijf je makkelijk toegankelijke teksten in foutloos Nederlands én kun je goed factchecken? Dan zijn wij op zoek naar jou! Over Keuzegids Keuzegids is een…

  • 21 Mar 2024
    Masters

    Excellente beoordeling masters vooral binnen economie & bedrijf

    21 maart 2024 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in het vakgebied economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2024. In totaal zijn maar liefst 17 opleidingen door studenten…

  • 01 Feb 2024
    Mbo

    Vooral voortijdig schoolverlaters in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer

    1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…

Naar nieuws