Tweede Kamer wil meer zicht op selectie

Er moeten duidelijke regels komen voor de selectieprocedure van masterstudies met een numerus fixus. Regeringspartijen en oppositie willen de “wildgroei” aan toetsen en testjes terugdringen.

De Tweede Kamer sprak gisteren over toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs. D66 en CDA maken zich vooral zorgen over het toenemende aantal masters met een numerus fixus dat studenten aan de poort selecteert. Zij vinden dat opleidingen hun selectiecriteria voortaan wetenschappelijk moeten kunnen onderbouwen en dat er een maximum komt aan het aantal selectie-eisen.

Toetsjes
De SP kwam met een vergelijkbare motie, maar beperkte zich daarin niet alleen tot de masters: ook bij de bacheloropleidingen is er sprake van “zelfgemaakte toetsjes”, sneerde Kamerlid Frank Futselaar. Maar minister Van Engelshoven zag daar niets in: ze had al eerder aangekondigd dat ze de selectiemethodes bij bacheloropleidingen grondig onder de loep zal nemen. De motie van haar partijgenoot Van Meenen en CDA’er Van der Molen om dit bij de masters te onderzoeken, zag ze wél zitten.

Zelfselectie
Ook een voorstel over een andere vorm van selectie, namelijk zelfselectie, kon op haar goedkeuring rekenen. PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul pleitte in een motie voor een onderzoek naar de nu onzichtbare jongeren die wel de talenten hebben om te studeren, maar het toch niet doen. Komt het door een gebrek aan zelfvertrouwen, een examentrauma of kennen ze gewoon de mogelijkheden niet? Van Engelshoven wil hier aandacht aan besteden in haar strategische agenda, die ze eind van het jaar presenteert.

Een motie van haar partijgenoot Paul van Meenen (D66) ontraadde ze. Die wil dat er een speciale commissie in het leven wordt geroepen die de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en de kansengelijkheid bewaakt. Volgens Van Engelshoven volstaat het toezicht van de Onderwijsinspectie.

Miljonairstaks
De PvdA kwam met een onorthodox voorstel. Samen met PvdA-fractievoorzitter Asscher diende Kirsten van den Hul een motie in die de regering oproept om een “progressievere vermogensbelasting in te voeren, waarbij miljonairs meer gaan bijdragen en die opbrengsten te investeren in kwaliteit en kansengelijkheid in het gehele onderwijs.” Enkele dagen daarvoor had D66-fractievoorzitter Rob Jetten al een dergelijke miljonairstaks bepleit, maar hij wilde daarmee niet het onderwijs verbeteren, maar de kleine spaarders ontzien. De PvdA- motie kon woensdag niet op de goedkeuring van D66-minister Van Engelshoven rekenen. “U snapt zelf wel waarom.” De Kamer stemt komende dinsdag over de voorstellen.

© Hoger Onderwijs Persbureau

  • Privé: Selectieposter Hbo & Wo 2019

    Niet op voorraad

    19,95 (incl. btw)

    Meer informatie

Meer nieuws

  • 27 Mar 2025
    Masters

    Recordaantal excellente masters

    27 maart 2025 – Voor het eerst zijn er in Nederland meer dan 20 excellente masteropleidingen. Een recordaantal van 21 masters kreeg dit jaar de hoogst mogelijke status toegewezen. Deze masters behaalden…

  • 06 Feb 2025
    Mbo

    Waardering mbo-zorgbanen schiet tekort

    6 februari 2025 – Procestechnici en verpleegkundigen starten na hun mbo-studie gemiddeld met het hoogste uurloon. Dat blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. Desondanks zijn de personeelstekorten in de sectoren…

  • 19 Dec 2024
    Universiteiten

    Verschillen tussen Nederlandse universiteiten steeds kleiner

    19 december 2024 – De jaarlijkse ranglijst voor beste universiteiten van Nederland kent dit jaar weinig verrassingen. Opnieuw zijn het de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en de Open Universiteit die…

Naar nieuws