• 21 januari 2020
 • · Geen categorie

Rectificatie artikel 'beste scholen' Keuzegids Mbo 2020

Na het ter perse gaan van de Keuzegids mbo 2020 zijn er nog enkele wijzigingen geweest. Deze betreffen voornamelijk het artikel ‘De beste scholen’. Normaliter beschrijven wij wijzigingen enkel op het erratumvel van de gids, die hier te vinden zijn. De wijzigingen in dit artikel hebben echter tot uitingen in de pers geleid die gerectificeerd behoren te worden. Vandaar dat we hier een uitzondering voor hebben gemaakt. In dit bericht zijn alle wijzigingen te vinden van de gedrukte versie.

Vakscholen – tekst

Naar aanleiding van vragen en onduidelijkheden hebben we besloten de tekst over de vakscholen aan te passen naar:

“Vakscholen richten zich op een klein of speciaal vakgebied, bijvoorbeeld scheepvaart, mediatechniek of hotelonderwijs. In de tabel zie je waar de verschillende vakscholen in zijn gespecialiseerd. Voor het maken van een betrouwbare ranking houden we rekening met de volgende zaken: scholen moeten minimaal 150 studenten hebben en vier beoordeelde opleidingen in minstens twee vakgebieden aanbieden. De meeste specialistische mbo-scholen voldoen niet aan deze eisen, omdat ze zich vaak specialiseren in een vakgebied. De eisen voor de ranking spreekt dus eigenlijk dát wat een vakschool een vakschool maakt tegen, hierdoor zouden deze scholen buiten de ranking en het blikveld van de studiekiezer vallen. Voor de volledigheid geven we daarom een lijst weer zonder een totaalscore, waarbij het oordeel is gebaseerd op de gemiddelde score van de opleidingen die de vakscholen aanbieden.”

Vakscholen – tabel

De vakscholen met maar één beoordeelde studierichting hebben perongeluk maar één ster gekregen als oordeel, in plaats van het verdiende oordeel. Dit betreft 2 instellingen: De politieacademie en de Leidse Instrumentenmakers School. Onderstaand de tabel met de juiste oordelen:

gerectificeerde ranking vakscholen mbo20

ROC’s – Tabel

In de ranking van de ROC’s zijn er op twee punten wijzigingen geweest:

Wijziging oordeel Landstede

 • Doordat de opleidingen van Landstede in de studierichting ‘Sport en Bewegen’ een verkeerd oordeel hebben gekregen, verschoof binnen deze studierichting de gemiddelde totaalscore. In de ranking wordt er gekeken naar hoe opleidingen van een bepaalde instelling scoren ten opzichte van de opleidingen van andere instellingen binnen dezelfde studierichting. Vandaar dat er bij een verschuiving van het gemiddelde van een studierichting, wijzigingen kunnen zijn in de ranking bij instellingen met beoordeelde opleidingen binnen deze studierichting.

Wijziging oordeel inspectie

 • Tijdens het berekenen van de oordelen inspectie, wordt er onder anderen gekeken naar het aantal beoordeelde opleidingen van de afgelopen drie jaar en daaruit het aantal opleidingen met tekortkomingen. Wij hebben hierbij een voorwaarde ingesteld waardoor instellingen met minder dan 10 beoordeelde opleidingen net iets anders berekend worden. Doordat deze voorwaarde per ongeluk naar het aantal opleidingen met tekortkoming keek in plaats van naar het totaal aantal beoordeelde opleidingen, werd deze voorwaarde bij sommige instellingen onbedoeld toegepast.

Na correctie van bovenstaande wijzigingen, is de ranking als volgt:

rectificatie ranking ROC mbo20

Onze oprechte excuses voor al het ongemak waar deze wijzigingen toe hebben geleid. Mochten er nog vragen zijn over de wijzigingen, kunt u ons bereiken via 071 – 523 13 41 of info@keuzegids.nl.

Redactie Keuzegids

Meer nieuws

 • 11 Jan 2020
  Keuzegids mbo 2020

  Keuzegids mbo 2020 is uit: mbo-opleiding met hoogste baankans trekt weinig studenten

  11 januari 2020 – Slopers, bakkers of liftmonteurs: in sommige sectoren is een schreeuwend tekort aan werknemers met een mbo-diploma. De instroom van middelbare scholieren lost het probleem in deze beroepen de komende…

 • 27 Nov 2019
  Universiteiten

  Keuzegids universiteiten is verschenen: Universiteiten niet alleen groter, maar ook beter

  27 november 2019 – Het gaat goed met het Nederlandse universitaire onderwijs. Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal nieuwe studenten, ook wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan vorig jaar.…

 • 05 Nov 2019
  Hbo

  Gestreste student haalt gewoon diploma

  Barometer van studiestress Elk jaar vullen bijna 300.000 studenten de Nationale Studenten Enquête (NSE) in met oordelen over hun opleiding: wat vinden zij van hun docenten, de inhoud van de opleiding, de…

Naar nieuws