Correcties en aanvullingen bij de Keuzegidsen
Methodiek Keuzegids masters 2021
Instellingen laten zich op (online) open dagen, in folders en op hun website van hun beste kant zien. Dat is logisch: zij willen graag dat jij voor hen kiest. Hierdoor mist echter het overzicht. Keuzegids zet daarom alle masters per vakgebied bij elkaar, zodat je ze makkelijk kunt vergelijken. Hieronder lees je hoe dat werkt.
In sommige andere gevallen gebruiken instellingen de Engelse versie van hun naam, of geven ze hun opleiding een ‘marketingnaam’, die net iets aantrekkelijker klinkt. Zo vind je bij de UvA dramaturgie, wat eigenlijk de duale variant van kunst- en cultuurwetenschappen is.
Tip: specialisaties als communicatie, beleid en management en dramaturgie zijn wel terug te vinden in onze online Mastervergelijker. Daar kun je bovendien nog allerlei andere gegevens over de masterprogramma’s vinden, zoals de voertaal, het collegegeld, tracks en toelatingseisen. In het artikel ‘Mastervergelijker’ op bladzijde 15 lees je wat de Mastervergelijker te bieden heeft, en hoe je hem gebruikt. Of neem zelf meteen een kijkje op www.keuzegids.org/mastervergelijker.
De tabellen staan vol plusjes, minnetjes en o’tjes, die aangeven of een studie beter, slechter of gelijk aan de gemiddelde masteropleiding scoort. Zo zie je hoe tevreden studenten van die opleiding over een bepaald thema zijn. In onze gids worden studentenoordelen weergegeven van de overkoepelende programma’s, niet de aparte specialisaties – de beschikbare cijfers worden niet uitgesplitst.
De studentenoordelen komen uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE). Uit die enquête hebben wij de belangrijkste vragen geselecteerd. Soms hebben we niet alle gegevens, is het aantal studenten te laag voor een betrouwbaar oordeel, of doen instellingen niet mee met de NSE. Ook dat kun je in de tabel zien. Let op: in deze gids baseren we ons op de enquêteresultaten van 2019 (wo-masters) en 2018 (hbo-masters). Dat zijn op dit moment de meest recente studentenoordelen.
Achter de thema’s in de tabellen gaan de volgende vragen schuil:
Kijk voor een toelichting bij de verantwoording. Voor de technische uitleg van de methodiek kijk je op www.keuzegids.nl/methodiek of scan je de QR-code op de achterkant van het boek.
In elk artikel vind je onder het kopje ‘Arbeidsmarkt’ en in de tabel ‘Positie pas afgestudeerden’ informatie over de baankansen. De gegevens zijn afkomstig van de Nationale Alumni Enquête (NAE) van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), en van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).