• 30 oktober 2019
 • · Hbo

Studiesucces lerarenopleidingen VO laag

Persbericht Keuzegids hbo 2020

30 oktober 2019 – Het gemiddelde studiesucces van de lerarenopleidingen ligt onder het landelijke gemiddelde: studenten aan de lerarenopleiding hebben na vijf jaar veel minder vaak een diploma op zak dan studenten van andere hbo-opleidingen. Dat blijkt uit analyses in de nieuwe Keuzegids hbo, die vandaag verschijnt. Het ministerie van OC&W heeft de afgelopen jaren allerlei maatregelen getroffen om de lerarenopleiding zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het collegegeld in de eerste twee jaar is gehalveerd, de zij-instroomregeling werd uitgebreid en nog-onbevoegde leraren mogen al betaald voor de klas. Nieuwe studenten naar de opleiding krijgen, blijkt echter niet genoeg: het studiesucces is laag.

Rendement

In de ranglijsten van de Keuzegids wordt onderscheid gemaakt tussen ‘feiten’ (bijvoorbeeld het aantal studenten en de hoogte van het collegegeld), ‘oordelen’ (de beoordeling van de opleiding door studenten en experts) en ‘prestaties’. Bij ‘prestaties’ wordt gekeken naar het rendement van de opleiding. Enerzijds is dat het studiesucces, het aantal studenten dat na vijf jaar een diploma heeft, anderzijds de survival, het aantal studenten dat verder gaat na het eerste jaar.

Overlevingskansen

Zowel het gemiddelde studiesucces als de survival ligt voor lerarenopleidingen laag. Gemiddeld haalt 49,8% van de Nederlandse hbo-studenten binnen vijf jaar het diploma. Voor lerarenopleidingen ligt dit getal beduidend lager: van 44,3% van de gymleraren tot zelfs maar 27,0% van de studenten aan een lerarenopleiding voor één van de talen. Ditzelfde patroon is, hoewel minder sterk, ook te zien bij de survival van het eerste jaar. Gemiddeld studeert 84,3% van de Nederlandse hbo’ers in het tweede jaar nog steeds aan het hoger onderwijs (in dezelfde of een andere opleiding). Bij de lerarenopleidingen varieert dit van 82,4% bij de lerarenopleidingen sport tot 77,6% bij de lerarenopleidingen in de talen. Goed om te weten: voor de pabo’s is zowel het studiesucces als de survival juist bovengemiddeld (bron: meest recente gegevens van de Vereniging Hogescholen).

De cijfers zijn duidelijk: het is niet genoeg om studenten naar de lerarenopleiding te krijgen, ze moeten de studie ook nog succesvol afronden. Hoewel de instroom van de lerarenopleidingen de afgelopen drie jaar is gestegen, lost dit niets op als de studenten de opleiding vervolgens niet afmaken. Het is tijd voor de volgende stap: het vergroten van het studiesucces.

Keuzegids hbo 2020

De nieuwe Keuzegids hbo is verschenen op 30 oktober. Daarin staan nieuwe cijfers over het studiesucces, nieuwe expertoordelen, deels nieuwe oordelen van studenten over hbo-opleidingen en voor het eerst ook informatie over de associate degree-opleidingen. Bekijk hier de Keuzegids hbo 2020.

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u bellen met de redactie op 071 – 523 13 41 of mailen naar info@keuzegids.nl

Meer nieuws

 • 26 Nov 2020
  Universiteiten

  Top 5 opleidingen die de meeste zekerheid bieden

  26 november 2020 – De coronamaatregelen hebben vele gevolgen voor aankomende studenten. Het afstandsonderwijs kan het studiesucces vertragen en de banenmarkt staat nu onder hoogspanning. Genoeg factoren om een studiekiezer onzeker te…

 • 08 Oct 2020
  Geen categorie

  Hbo-verpleegkundige krijgt vaak parttimebaan onder niveau

  7 oktober 2020 – Het grootste gedeelte van de pasafgestudeerde zorgprofessionals vindt snel een baan, maar wel voornamelijk parttime. Ook is opvallend dat relatief veel hbo-verpleegkundigen werk krijgen dat niet op het…

 • 09 Jun 2020
  KeuzeSpecial

  Eerste KeuzeSpecial verschenen

  In mei verscheen onze eerste KeuzeSpecial, een nieuw journalistiek magazine waarin in elke editie één studierichting wordt uitgediept. In elk nummer staan achtergrondverhalen, inhoudelijke informatie en interviews met studenten en alumni. Natuurlijk…

Naar nieuws