• 12 maart 2020
 • · Internationalisering

Masteropleidingen internationaler: steeds minder Nederlandse docenten

De Keuzegids masters 2020 is vanaf nu beschikbaar in de webshop!

12 maart 2020 – Al jaren stijgt niet alleen de instroom van buitenlandse masterstudenten, maar komt ook het wetenschappelijk personeel steeds vaker van buiten de landsgrenzen. Inmiddels wordt tweederde van de masteropleidingen in een andere taal dan het Nederlands aangeboden. Dat blijkt uit de Keuzegids masters, die vandaag verschijnt.

Toen de Universiteit Twente per 1 januari 2020 het Engels invoerde als officiële voertaal, laaide de discussie over internationalisering in het hoger onderwijs weer op. Voorstanders vinden dat een internationaal georiënteerd programma studenten voorbereidt op het oplossen van grensoverschrijdende problemen. Tegenstanders reppen over een commercieel verdienmodel om meer buitenlandse studenten te trekken, waarbij het soms gebrekkige Engels van docenten de onderwijskwaliteit verlaagt.

Stijging buitenlandse studenten en wetenschappelijk personeel
In de afgelopen tien jaar is het percentage buitenlandse masterstudenten verdubbeld. In 2018-2019 kwam bijna 20% van de hbo-masterstudenten uit het buitenland, evenals bijna 25% van de universitaire masterstudenten. Ter vergelijking: in 2009 was dit nog 8% voor het hbo en 13% voor het wo. Het Nederlandse onderwijs blijkt bovendien niet alleen aantrekkelijk voor buitenlandse studenten, maar ook voor internationaal wetenschappelijk personeel. De grootste stijging is te zien bij universitaire docenten, daar is het percentage de afgelopen tien jaar toegenomen van 20% in 2009 tot 37% in 2018. Dit versterkt de verengelsing van het hoger onderwijs: de achtergrond van het wetenschappelijk personeel maakt het steeds noodzakelijker om van het Nederlands als voertaal af te stappen.

Voertaal
Uit onderzoek van de Keuzegids blijkt dat inmiddels tweederde van de masteropleidingen in een andere taal dan het Nederlands wordt aangeboden, in de meeste gevallen in het Engels. In deze zijn ook opleidingen meegenomen waarbij studenten de keuze hebben uit een volledig Nederlandse of anderstalige richting. Slechts in twee van de tien vakgebieden uit de Keuzegids masters voert het Nederlands nog de boventoon: onderwijs & opvoeding (88%) en gezondheid (52%). Het vakgebied met de meeste meertalige richtingen is leven & omgeving (94%), met bijvoorbeeld masterstudies zoals geografie, milieukunde, landbouw en life sciences.

Internationalisering in de Keuzegids
Door het stijgende aantal niet-Nederlandse masterstudenten toonde de Keuzegids masters vorig jaar voor het eerst het percentage buitenlandse studenten per opleiding. In deze nieuwe editie is dit aangevuld met studentenoordelen over internationalisering. Dit is de mate waarin studenten worden gestimuleerd in het buitenland te studeren, tijdens hun studie kennis maken met andere culturen en de aandacht die in het programma wordt besteed aan internationale aspecten. Uit deze analyse blijkt, verrassend genoeg, dat instellingen met veel buitenlandse studenten niet automatisch goed scoren op het thema internationalisering.

Keuzegids masters 2020
De Keuzegids masters 2020 is vanaf vandaag verkrijgbaar via keuzegids.nl. In de gids staan nieuwe studentoordelen van universitaire masters, arbeidsmarktgegevens en het aantal buitenlandse studenten per opleiding. Bovendien heeft de gids een volledig nieuwe vormgeving.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de Keuzegids, via 071 – 523 13 41 of info@keuzegids.nl

Meer nieuws

 • 02 Mar 2020
  Keuzegids mbo 2020

  Nog steeds geen centrale database numerus fixus-opleidingen mbo

  2 maart 2020 – In januari 2019 concludeerde de Keuzegids dat mbo-studenten haast moeten maken met hun inschrijving, want steeds meer opleidingen hanteren een numerus fixus met het principe ‘wie het eerst…

 • 21 Jan 2020
  Keuzegids mbo 2020

  Rectificatie artikel ‘beste scholen’ Keuzegids Mbo 2020

  Na het ter perse gaan van de Keuzegids mbo 2020 zijn er nog enkele wijzigingen geweest. Deze betreffen voornamelijk het artikel ‘De beste scholen’. Normaliter beschrijven wij wijzigingen enkel op het erratumvel…

 • 11 Jan 2020
  Keuzegids mbo 2020

  Keuzegids mbo 2020 is uit: mbo-opleiding met hoogste baankans trekt weinig studenten

  11 januari 2020 – Slopers, bakkers of liftmonteurs: in sommige sectoren is een schreeuwend tekort aan werknemers met een mbo-diploma. De instroom van middelbare scholieren lost het probleem in deze beroepen de komende…

Naar nieuws