• 27 november 2019
 • · Universiteiten

Keuzegids universiteiten: Universiteiten niet alleen groter, maar ook beter

De Keuzegids universiteiten 2020 is verschenen!

27 november 2019 – Het gaat goed met het Nederlandse universitaire onderwijs. Niet alleen stijgt jaarlijks het aantal nieuwe studenten, ook wordt de kwaliteit van het onderwijs hoger beoordeeld dan vorig jaar. Dat concludeert de nieuwe Keuzegids universiteiten, die vandaag uitkomt.

De afgelopen jaren was het nieuws uit de universitaire wereld niet onverdeeld positief: het onderwijs internationaliseert steeds verder, numerus fixus-opleidingen blijken niet vol te zitten en ook het leenstelsel houdt de gemoederen bezig. Dit blijkt geen invloed te hebben op de aantrekkingskracht van universitaire opleidingen, noch op de kwaliteit ervan: instroomcijfers stijgen, studenten zijn positiever over hun studie én halen sneller hun diploma. De kwaliteit van het onderwijs wordt beter beoordeeld dan in 2018 en 2017, waarbij met name de wetenschappelijke vorming en de faciliteiten in de achting van studenten zijn gestegen. Het studiesucces (het aantal studenten dat na vier jaar hun diploma haalt) is zelfs op het hoogste niveau sinds 2006: van alle vwo’ers die in 2014 instroomden had 59,4% na vier jaar een diploma op zak. In 2006 gold dit voor slechts 38,7% van de studenten uit 2002. (bron: VSNU)

Ranking
De Keuzegids maakt onderscheid tussen ‘brede klassieke universiteiten’ en ‘overige universiteiten’. Van de klassieke universiteiten voert Nijmegen voor het tweede jaar op rij de ranglijst aan, van de overige universiteiten is Wageningen de echte uitblinker: deze staat al sinds 2004 op de eerste plaats. De meeste universiteiten scoren (iets) beter dan vorig jaar of zijn gelijk gebleven. Uitzondering op de regel is Rijksuniversiteit Groningen, zij lijkt last te hebben van de groeispurt van de afgelopen jaren. Kanttekening hierbij is dat het verschil nog groter lijkt door de stijgende lijn van de andere universiteiten.

Ook vergelijkt de Keuzegids de studies onderling. Opvallend is dat Groningen in dit lijstje vier keer voorkomt. Lijstaanvoerder is Plantenwetenschappen van Wageningen, met een totaalscore van maar liefst 96 (uit een maximum van 100).

Best beoordeelde universitaire opleidingen
  Opleiding Universiteit Score
Plantenwetenschappen Wageningen University 96
Technische natuurkunde Universiteit Twente 90
Archeologie Rijksuniversiteit Groningen 90
Nieuw-Griekse taal en cultuur Universiteit van Amsterdam 88
Liberal arts and sciences: global challenges Universiteit Leiden 88
Minorities & Multilingualism Rijksuniversiteit Groningen 88
Moleculaire levenswetenschappen Wageningen Univerisity 86
Business administration Nyenrode, Breukelen 84
English language and culture Rijksuniversiteit Groningen 84
Oude nabije oosten-studies Universiteit Leiden 84
Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen 84
Biomedische Wetenschappen Universiteit Leiden 84
Milieu-natuurwetenschappen Open Universiteit (afst.) 84
Biologie Vrije Universiteit Amsterdam 84
Biologie Wageningen University 84
Global Responsibility and Leadership Rijksuniversiteit Groningen 84
Liberal Arts and Sciences (UCM) Universiteit Maastricht 84
Liberal Arts and Sciences (UCV) Universiteit Maastricht 84

 

Meer studenten, grotere universiteiten, maar ook hogere kwaliteit. Voorlopig lijkt het erop dat de hogere instroom van universitaire studenten geen afbreuk doet aan de inhoudelijke kwaliteit van het onderwijs. De vraag is natuurlijk: heeft het Nederlands universitair onderwijs ondertussen zijn top bereikt, of houdt deze stijging in kwaliteit ook de komende jaren nog aan?

Keuzegids universiteiten 2020

De Keuzegids universiteiten 2020 is vanaf nu verkrijgbaar in de webshop. Daarin staan nieuwe cijfers over het studiesucces, nieuwe expert- en studentenoordelen over alle universitaire bacheloropleidingen en informatie over de haalbaarheid van de studie en de voertaal.

 

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u bellen met de redactie op 071 – 523 13 41 of mailen naar info@keuzegids.nl

Meer nieuws

 • 21 Mar 2024
  Masters

  Excellente beoordeling masters vooral binnen economie & bedrijf

  21 maart 2024 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in het vakgebied economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2024. In totaal zijn maar liefst 17 opleidingen door studenten…

 • 01 Feb 2024
  Mbo

  Vooral voortijdig schoolverlaters in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer

  1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…

 • 30 Nov 2023
  Universiteiten

  Internationalisering in het wo neemt verder toe

  30 november 2023 – In het studiejaar 2024-2025 zal bijna de helft van de universitaire bachelors Engelstalig zijn. Daarnaast nemen internationale studenten inmiddels een derde van de beschikbare plekken in bij fixusopleidingen.…

Naar nieuws