Keuzegids mbo omdat je jouw toekomst vorm wil geven
Bekijk voorbeeldartikel

Welke opleiding past het beste bij mij?

Welke opleidingen bestaan er eigenlijk allemaal? Bij welke scholen kan ik de opleiding van mijn keuze volgen? En met welke studierichting heb ik de meeste kans op een goedbetaalde baan?

In de Keuzegids mbo vind je de informatie die je nodig hebt voor het maken van een weloverwogen keuze. Voor iedereen die een vervolgopleiding kiest, of helpt bij studiekeuze, is de Keuzegids een gewaardeerd hulpmiddel.

De onafhankelijke redactie van Keuzegids schrijft al 30 jaar over het aanbod van mbo-opleidingen in Nederland. Per opleiding lees je wat je gaat leren. Daarnaast kijkt Keuzegids naar het studiesucces van studenten: lukt het studenten om het tweede jaar te halen en halen zij een diploma dat aansluit op hun vooropleiding?

Een Keuzegids zonder kwaliteitsvergelijking

Tot de editie van Keuzegids mbo 2023 maakten we ook een kwaliteitsvergelijking, onder andere gebaseerd op de studentenoordelen. Helaas hebben we deze niet kunnen opnemen in de editie voor het studiejaar 2023-2024, omdat wij deze gegevens niet meer krijgen. JOB, de organisatie die de enquête over de kwaliteit van het mbo-onderwijs uitzet, is het niet eens met de rankings die wij maken van opleidingen en scholen. JOB heeft daarom besloten de uitkomsten van de enquête niet meer met ons te delen. Je kunt in dit persbericht lezen wat ons standpunt hierover is. Gelukkig vind je nog genoeg andere belangrijke informatie in de gids die jou kan helpen bij het maken van je studiekeuze.

Wat staat er in de Keuzegids mbo?

  • Alle mbo-opleidingen (niveau 2, 3 en 4, bol en bbl), een overzicht van mbo-scholen per regio en een beschrijving van de lesprogramma’s.
  • Arbeidsmarktperspectieven. Die zijn zeker niet voor elke studie even goed. We melden de kans op een passende baan én het gemiddelde startsalaris.
  • Een online locatiecheck om op te zoeken welke opleidingen een school aanbiedt.
  • Artikelen over hoe het mbo werkt, geldzaken en stage lopen.
×
«
»
Format: Aantal pagina’s: Verschijningsdatum: ISBN: Prijs:
Boek, geïllustreerd 208 12 januari 2023 9789087610913 €37,95

Onafhankelijk studieadvies

De Keuzegids wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie, zonder sponsoring of subsidiëring van bedrijven, instellingen of de overheid. In deze gids geen marketingpraatjes dus, maar eerlijke informatie. Wij geven een helder beeld van het studiesucces (DUO/OCW en de MBO Raad) en de arbeidsmarkt (ROA). Meer informatie over onze methodiek vind je hier.

Maak je studiekeuze op papier en online

De Keuzegids verschijnt zowel op papier als online.

Naar de Keuzegids OnlineBestel het boek in de webshop

Correcties en aanvullingen

Er zijn altijd aanvullingen en correcties die we verzamelen na het verschijnen van de papieren Keuzegidsen. In de online versies van de Keuzegidsen worden deze aanvullingen verwerkt middels updates.