• 05 maart 2019
 • · Geen categorie

Keuzegids Masters 2019: Selectie leidt niet tot hogere kwaliteit

Keuzegids Masters 2019:
Selectie leidt niet tot hogere kwaliteit

Leiden, 5 maart 2019 – Masteropleidingen met een selectief deurbeleid zijn niet beter dan masters waar je met de juiste vooropleiding meteen binnenkomt. De researchmasters vormen een uitzondering: zij worden wel bovengemiddeld gewaardeerd. Maar of dat aan de selectie ligt, is nog maar de vraag.

Sommige studenten moeten eerst een aantal hordes nemen voordat ze aan de master van hun keuze kunnen beginnen. Ze moeten bijvoorbeeld een 7,5 gemiddeld staan, een toelatingsgesprek voeren of een assessment doorlopen. Maar eenmaal toegelaten zijn ze net zo kritisch of blij als studenten die met een passende vooropleiding meteen konden beginnen.

Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2019 (www.keuzegids.nl), in Nederland dé onafhankelijke vergelijkingsgids voor een goede studiekeuze. De kwaliteitsvergelijkingen in de Keuzegids Masters 2019 zijn gebaseerd op studentenoordelen en de keuring van de NVAO. Ook bracht de gidsredactie van alle masteropleidingen de selectie-eisen in kaart, die studiekiezers kunnen nazoeken in de online Mastervergelijker.

Een betere voorspeller van kwaliteit is kleinschaligheid. Selectief of niet, masters met minder dan 20 eerstejaars masterstudenten scoren over het algemeen bovengemiddeld goed, terwijl programma’s met meer dan 200 eerstejaars een lagere score hebben.

De researchmaster is het enige type selectieve master waar wel hogere resultaten te zien zijn. Researchmasters zijn tweejarig en bereiden studenten voor op een carrière in de wetenschap. Meestal doen zij hun naam eer aan: de studenten vinden hier dat ze wetenschappelijke vaardigheden volop kunnen ontwikkelen. Niet het selectieve deurbeleid, maar de opleidingen zelf lijken hier de verklaring voor hoge kwaliteit.

Welke instellingen selecteren?

Wageningen is de meest selectieve universiteit: bij meer dan zeventig procent van de masters moet je aan extra eisen voldoen om te worden toegelaten. Ook Rotterdam en Utrecht selecteren in ongeveer de helft van de gevallen. Enschede, Eindhoven en Tilburg selecteren het minst. Techniekmasters zijn vrijwel altijd tweejarig.

Beste universiteiten en hogescholen

Een studiekiezer moet natuurlijk vooral naar afzonderlijke opleidingen kijken, maar dan komen bepaalde instellingen toch vaker bovendrijven dan andere. Van de reguliere instellingen die voltijdstudenten bedienen, blijft Wageningen de koploper. Twente zit Wageningen wel al enkele jaren op de hielen. Van de TU’s blijft alleen Delft achter.

Daarnaast zit je in de uithoeken van het land, Maastricht en Groningen, goed. Wie in de Randstad een master wil volgen, kan doorgaans het best naar Utrecht of de Amsterdamse VU, die afgelopen jaar gestegen is in de Keuzegidsranglijst. Daarnaast zijn de studenten van het particuliere Tias enthousiast.

Wie een hbo-master wil doen, zit goed bij de HAN, de HU en de HvA. Opvallend is dat de bacheloropleidingen van zowel de HU als de HvA veel kritiek krijgen, maar dat de masterstudenten stukken tevredener zijn. Bij de Hanze is het andersom: de bachelors worden prima beoordeeld, maar op de masters is zware kritiek. Vooral de MBA en de master tot healthy ageing professional hebben ontevreden studenten. De kunstopleidingen van Artez krijgen veel waardering, terwijl de studenten van de HKU juist kritisch zijn.

Topopleidingen

In totaal halen 132 opleidingen een score van 75 punten of meer op een schaal van 20 tot 100. Zij mogen zich hiermee een jaar lang een topopleiding noemen. Dit zijn er iets minder dan vorig jaar. Het was voor de opleidingen dit jaar iets moeilijker om zich te onderscheiden als topper. De Groningse master nanoscience krijgt de allerhoogste score van 100 punten. Verder hebben twee masters geo-informatie (Wageningen en Enschede) juichende studenten. In het rijtje met hbo-masters staat fine art & design maar liefst drie keer hoog (Zuyd, HR en Artez).

Over de Keuzegids

De Keuzegids is gebaseerd op de meest actuele gegevens over arbeidsmarkt en onderwijskwaliteit. De Keuzegids verschijnt in boekvorm en online. Eerder dit schooljaar verschenen de Keuzegids Mbo, Hbo en Universiteiten (bachelors) 2019.

Voor de redacties, niet voor publicatie: Redacties van kranten en online media krijgen inzage in de gids. Vragen? Mail naar info@keuzegids.nl of bel naar 071-5231341 of 06-44808260 (hoofdredacteur Bas Belleman). De methodiek wordt uitgebreid toegelicht op onze website: www.keuzegids.nl/methodiek.

 

Meer nieuws

 • 02 May 2019
  Geen categorie

  De Keuzegids Hbo 2020

  Dit jaar hebben de hogescholen besloten niet meer mee te doen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat vinden wij erg jammer. Maar de nieuwe Keuzegids Hbo verschijnt hoe dan ook dit…

 • 30 Apr 2019
  Geen categorie

  Leerroute, major, specialisatie of track?

  Hogescholen en universiteiten gebruiken soms wel dertig verschillende termen voor een specialisatie binnen een opleiding. Dat is verwarrend vinden Kamerleden, maar één definitie ligt volgens de minister niet voor de hand. Vorig…

 • 25 Apr 2019
  Inschrijving

  Aanmelden voor het hoger onderwijs? Doe het vóór 1 mei!

  Twijfel je tussen een studie Nederlands of Engels? Economie of bedrijfskunde? Social work of hbo-rechten? Cultuurwetenschappen of sociologie? Of twijfel je tussen verschillende universiteiten of hogescholen? Je hebt nog tot en met…

Naar nieuws