• 05 november 2019
 • · Hbo

Gestreste student haalt gewoon diploma

Persbericht Keuzegids hbo 2020

04 november 2019 – Raar maar waar: studiestress heeft nauwelijks invloed op het studietempo van hbo-studenten. Dat blijkt uit nieuwe data in de Keuzegids hbo. Vlot afstuderen zegt weinig over het welzijn van studenten. Je zou verwachten dat studiestress hinderlijk is als je lekker wilt doorstuderen, maar dat lijkt mee te vallen. Sommige studenten halen alle deadlines, anderen lopen studievertraging op, maar volgens gegevens uit de Keuzegids hbo maakt het weinig uit hoeveel studiestress ze daarbij ervaren.

Barometer van studiestress

Elk jaar vullen bijna 300.000 studenten de Nationale Studenten Enquête (NSE) in met oordelen over hun opleiding: wat vinden zij van hun docenten, de inhoud van de opleiding, de faciliteiten? De NSE vraagt niet rechtstreeks naar studiestress, maar stelt allerlei vragen over de ‘haalbaarheid’ van de opleiding: is de studielast goed gespreid over het schooljaar? Zijn de deadlines realistisch? En worden tentamenuitslagen op tijd bekendgemaakt? Deze vragen vormen samen een barometer voor studiestress.

Studiestress het hoogst bij…

Aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Leiden vinden studenten hun opleiding het minst ‘haalbaar’: zij ervaren meer studiestress dan studenten aan andere hogescholen. Een stuk beter gaat het met hogescholen buiten de Randstad, zoals Hogeschool Zeeland, Stenden, Avans, BUAS en de Hanzehogeschool Groningen. Er zijn nauwelijks verschillen tussen de vakgebieden. De opleidingen in het hoofdstuk economie & markt scoren over het algemeen iets sterker op dit punt en zijn dus volgens de studenten beter haalbaar, die van taal & communicatie scoren juist iets lager.

Rendementsdenken?

Vreemd genoeg heeft de mate van studiestress geen direct verband met het studiesucces. Wie alleen naar de uitval van eerstejaarsstudenten en het studierendement na vijf jaar kijkt, heeft dus een beperkte blik: die cijfers zeggen weinig over het gemak waarmee studenten hun opleiding doorlopen. Omgekeerd is het verminderen van studiestress (bijvoorbeeld door een betere spreiding van de studielast, beter haalbare deadlines) niet genoeg om het studiesucces van studenten te verbeteren.

Keuzegids hbo 2020

De nieuwe Keuzegids is verschenen op 30 oktober. Daarin staan nieuwe cijfers over het studiesucces, nieuwe expertoordelen, deels nieuwe oordelen van studenten over hbo-opleidingen en informatie over associate degree-opleidingen. De analyses zijn gebaseerd op de nieuwste cijfers over studiesucces en de laatste beschikbare NSE-gegevens (2018).

Noot voor de redactie: Voor vragen kunt u bellen met de redactie op 071 – 523 13 41 of mailen naar info@keuzegids.nl

Meer nieuws

 • 08 Oct 2020
  Geen categorie

  Hbo-verpleegkundige krijgt vaak parttimebaan onder niveau

  7 oktober 2020 – Het grootste gedeelte van de pasafgestudeerde zorgprofessionals vindt snel een baan, maar wel voornamelijk parttime. Ook is opvallend dat relatief veel hbo-verpleegkundigen werk krijgen dat niet op het…

 • 09 Jun 2020
  KeuzeSpecial

  Eerste KeuzeSpecial verschenen

  In mei verscheen onze eerste KeuzeSpecial, een nieuw journalistiek magazine waarin in elke editie één studierichting wordt uitgediept. In elk nummer staan achtergrondverhalen, inhoudelijke informatie en interviews met studenten en alumni. Natuurlijk…

 • 05 Jun 2020
  Keuzegids

  Vacature redacteur (fulltime)

  Wil je het verschil maken voor studiekiezers? Durf jij nuchter en zakelijk te oordelen over het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs? Schrijf je graag voor verschillende doelgroepen, van jongeren tot experts? Dan…

Naar nieuws