• 05 november 2019
 • · Hbo

Gestreste student haalt gewoon diploma

Persbericht Keuzegids hbo 2020

04 november 2019 – Raar maar waar: studiestress heeft nauwelijks invloed op het studietempo van hbo-studenten. Dat blijkt uit nieuwe data in de Keuzegids hbo. Vlot afstuderen zegt weinig over het welzijn van studenten. Je zou verwachten dat studiestress hinderlijk is als je lekker wilt doorstuderen, maar dat lijkt mee te vallen. Sommige studenten halen alle deadlines, anderen lopen studievertraging op, maar volgens gegevens uit de Keuzegids hbo maakt het weinig uit hoeveel studiestress ze daarbij ervaren.

Barometer van studiestress

Elk jaar vullen bijna 300.000 studenten de Nationale Studenten Enquête (NSE) in met oordelen over hun opleiding: wat vinden zij van hun docenten, de inhoud van de opleiding, de faciliteiten? De NSE vraagt niet rechtstreeks naar studiestress, maar stelt allerlei vragen over de ‘haalbaarheid’ van de opleiding: is de studielast goed gespreid over het schooljaar? Zijn de deadlines realistisch? En worden tentamenuitslagen op tijd bekendgemaakt? Deze vragen vormen samen een barometer voor studiestress.

Studiestress het hoogst bij…

Aan de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Leiden vinden studenten hun opleiding het minst ‘haalbaar’: zij ervaren meer studiestress dan studenten aan andere hogescholen. Een stuk beter gaat het met hogescholen buiten de Randstad, zoals Hogeschool Zeeland, Stenden, Avans, BUAS en de Hanzehogeschool Groningen. Er zijn nauwelijks verschillen tussen de vakgebieden. De opleidingen in het hoofdstuk economie & markt scoren over het algemeen iets sterker op dit punt en zijn dus volgens de studenten beter haalbaar, die van taal & communicatie scoren juist iets lager.

Rendementsdenken?

Vreemd genoeg heeft de mate van studiestress geen direct verband met het studiesucces. Wie alleen naar de uitval van eerstejaarsstudenten en het studierendement na vijf jaar kijkt, heeft dus een beperkte blik: die cijfers zeggen weinig over het gemak waarmee studenten hun opleiding doorlopen. Omgekeerd is het verminderen van studiestress (bijvoorbeeld door een betere spreiding van de studielast, beter haalbare deadlines) niet genoeg om het studiesucces van studenten te verbeteren.

Keuzegids hbo 2020

De nieuwe Keuzegids is verschenen op 30 oktober. Daarin staan nieuwe cijfers over het studiesucces, nieuwe expertoordelen, deels nieuwe oordelen van studenten over hbo-opleidingen en informatie over associate degree-opleidingen. De analyses zijn gebaseerd op de nieuwste cijfers over studiesucces en de laatste beschikbare NSE-gegevens (2018).

Noot voor de redactie: Voor vragen kunt u bellen met de redactie op 071 – 523 13 41 of mailen naar info@keuzegids.nl

Meer nieuws

 • 16 Jul 2021
  Vacature

  Vacature freelance redacteur (32-40 uur p/w, 3 maanden)

  Keuzegids is op zoek naar een ervaren freelance redacteur voor de maanden september t/m november 2021. Over Keuzegids Keuzegids is een onafhankelijk platform dat opleidingen in het mbo, hbo en wo met…

 • 04 Jun 2021
  Vacature

  Gezocht: redactiestagiair hbo/wo (fulltime)

  Wil je het verschil maken voor studiekiezers? Schrijf jij makkelijk toegankelijke teksten in foutloos Nederlands én kan je goed factchecken? Dan is Keuzegids op zoek naar jou! Voor in elk geval september…

 • 01 Apr 2021
  Arbeidsmarkt

  Masterstudent heeft weinig oog voor startsalaris

  1 april 2021 – De huidige economische crisis geeft studiekiezers reden een goed startsalaris zwaarder mee te laten wegen in de studiekeuze. Instellingen doen hun best om studenten zo goed mogelijk onderwijs…

Naar nieuws