• 06 oktober 2017
  • · Keuzegids

Een ranglijst zonder studentenoordelen?

We hadden het op twitter beloofd, dus hier is hij dan: de enquêteloze hbo-ranglijst van Nederland. Geen populariteitspoll, waarbij vooral de scholen uit de Randstad altijd direct op achterstand worden gezet door hun kritische studenten.

Het is misschien ook wel wat wild, dat in de ranglijst van de Keuzegids Hbo 2018 de mening van studenten voor 70% de scores bepaalt. Want wat weten die snotapen nou van onderwijskwaliteit? Kortom: we zijn blij met de discussie die collegevoorzitter Ron Bormans van Hogeschool Rotterdam deze week aanzwengelde, naar aanleiding van de nieuwe Keuzegids. Hij vond het toch eens tijd worden voor een diepgaand debat over de ‘algoritmen’ van de Keuzegids.

Dat debat moet nog op gang komen. Maar het aardige van algoritmen is dat je er lekker mee kan experimenteren. Even wat aan de knoppen draaien en kijken wat eruit komt. Een leuke bezigheid voor een regenachtige vrijdagochtend.

Alleen studiesucces en expertoordelen

Uit de complete ranglijst van 1030 opleidingen hebben we alle studentenoordelen verwijderd. Wat je overhoudt, zijn scores voor studiesucces (na 1 en na 5 jaar) en expertoordelen op basis van NVAO-besluiten. Kortom: objectieve cijfers én gezaghebbende oordelen. Het resultaat zie je hier.

Verrassend, vonden wij eerlijk gezegd. In Brabant kunnen ze nú al beginnen met carnaval vieren. Niet alleen is de voorsprong van Avans zonder studentenoordelen nog veel overtuigender, ook komt de HAS in den Bosch bij de middelgrote scholen op de eerste plek.

Verder verandert er niet al te veel. Inholland valt zonder studentenoordelen terug naar de laatste plek. En…. de kloof tussen subtop en subflop wordt een stuk kleiner. Toch nog een troost voor sommige randstadhogescholen.
Dit is zeker niet het einde van het debat over ranglijsten. Maar het biedt misschien wel brandstof voor dat debat. Want wat maakt nou dat sommige hogescholen blijkbaar ongeacht de gehanteerde criteria jarenlang succesvoller zijn dan andere?

O ja, wij houden de studentenoordelen er zeker in. Want als hun mening zo mooi samenhangt met studiesucces en het oordeel van de experts, dan is dat toch een extra reden om die serieus te nemen?

Frank Steenkamp
Hoofdredacteur