De vijf universiteiten in de Randstad krijgen drie jaar lang ruim drie miljoen euro per jaar om niet-westerse allochtone studenten te werven en ervoor te zorgen dat ze een diploma behalen.
Vorige week hebben de Universiteit Leiden, de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de twee Amsterdamse universiteiten, de VU en de UvA, daartoe een convenant ondertekend. De subsidie werd al in 2007 aangekondigd in de strategische agenda van oud-minister Plasterk. In 2008 maakten de vijf brede hogescholen in de Randstad vergelijkbare afspraken.
Vijftig tot zestig procent van alle niet-westerse studenten volgt een opleiding aan een hogeschool of universiteit in een van de vier grote steden. Ze doen het vaak minder goed dan autochtone studenten. In het wo heeft na zes jaar 47 procent van de autochtone studenten een diploma gehaald, tegen 35 procent van de niet-westerse allochtone studenten. In het hbo is dat verschil nog groter, bijna twintig procent.
Relatief veel niet-westerse allochtonen kiezen voor het hbo terwijl ze ook naar de universiteit hadden gekund. Gaan ze wel naar de universiteit, dan oriënteren ze zich vaak niet goed. Ze kiezen te snel voor een studie die opleidt tot een ‘zichtbaar beroep’, zoals arts of advocaat, maar die soms niet goed bij hen past.
HOP/Keuzegids