Onze werkwijze

Een studiekeuze maken kan een lastige opgave zijn. Doordat de keuze zo groot is en instellingen vooral de positieve kanten van een opleiding benadrukken, is het soms lastig om jezelf goed te oriënteren.

Keuzegids helpt je om hierin je weg te vinden door een onafhankelijke vergelijking te maken van alle opleidingen in het hoger onderwijs: mbo, hbo én universiteiten. Wij verzamelen vanuit verschillende bronnen data over de opleidingen en geven hier betekenis aan door deze op verschillende thema’s onderling te vergelijken. Denk aan bronnen als de JOB-monitor, de Nationale Studenten Enquête (NSE) en het onderzoeksbureau ROA.

Wij tonen daarom geen absolute, maar relatieve oordelen. Dit betekent dat we elke ‘score’ vergelijken met de landelijke gemiddelde score. Je ziet dan direct of de opleiding op een bepaald onderwerp of als totale opleiding gemiddeld scoort, of juist boven- of ondergemiddeld.

Is de informatie in de Keuzegidsen de ultieme waarheid?

Achter elk cijfer zit een verhaal. Keuzegids helpt je om de juiste vragen te stellen om dit verhaal te ontrafelen. De Keuzegidsen zijn daardoor een handige leidraad op open dagen. Vraag bijvoorbeeld eens hoe het komt dat een opleiding op een bepaald thema ‘ondergemiddeld’ scoort. Misschien is er een goede verklaring.

Laat je dus niet verblinden door de volgorde van de ranking, maar kijk naar wat er voor jou belangrijk is. Hecht jij er veel waarde aan dat je goede begeleiding krijgt, of ben jij juist heel zelfstandig en wil je liever een opleiding met goede faciliteiten?

Bestudeer de thema’s goed, bepaal wat jij belangrijk vindt en bezoek zoveel mogelijk open dagen waar je de verhalen van jouw voorkeursopleidingen goed kunt uitvragen. Dat is ons advies!

Wil je graag weten hoe wij precies op onze oordelen en scores uitkomen? Bekijk dan onze methodiekpagina.

Veel succes en plezier met je keuze!