Bij journalistiek in Zwolle, Ede en Tilburg is komend jaar iedereen welkom – mits voor 1 mei aangemeld. De opleidingen zien op de valreep af van een numerus fixus, met vroege aanmelding en decentrale selectieprocedure. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie in Heerlen en twee opleidingen in Utrecht. De Utrechtse journalistiekstudie handhaaft wel de studentenstop.

De intrekking van de studentstop bij journalistiek werd vrijdag 2 december gemeld door het Hoger Onderwijs Persbureau. Daarnaast bleken de opleidingen farmakunde en communicatie van Hogeschool Utrecht de laatste weken hun fixus geschrapt te hebben. Op SInterklaasdag bleek tenslotte dat ook fysiotherapie in Heerlen de poorten open houdt tot 1 mei.

Het schrappen van de fixus bij journalistiek wekte in het werkveld verbaasde reacties, want met de werkgelegenheid voor journalisten is het niet zo best gesteld. Maar de opleidingen zeggen dat de laatste jaren al te merken aan een afnemend aantal aanmeldingen. Een 'studentenstop' werd daardoor minder noodzakelijk. Alleen de journalistiekopleiding in Utrecht blijft een stop hanteren.

Wat meespeelt is dat er geen landelijke loting meer bestaat, maar dat opleidingen zelf een tijdrovende decentrale selectie moet organiseren. Dat blijkt voor opleidingen weinig aantrekkelijk en weegt niet op tegen het 'risico' van een iets te hoog aantal eerstejaars. Bovendien verwachten opleidingen door een goede 'studiekeuzecheck' vanaf 1 mei de toestroom van minder goed gemotiveerde studenten toch al te kunnen afremmen.

Met het schrappen van zes fixusstudies was er een kleine 'update' nodig bij de mooie overzichtsposter die de Keuzegids samen met DeDecaan.net begin november maakte. Zie ook de aparte pagina over selectie. Je kunt daar ook de geactualiseerde poster bestellen.