Vandaag is de Keuzegids Hbo Voltijd 2014 verschenen. Aan de top van diverse ranglijsten in de gids verschijnen nieuwe winnaars. Bij de grotere hogescholen volgt bijvoorbeeld HZ University in Zeeland de Brabantse Avans Hogeschool op.

Topopleidingen vaak kleinschalig en intensief

Nieuwe winnaars in Hbo-Keuzegids 2014

Reputaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dat blijkt dit jaar uit de Keuzegids Hbo Voltijd 2014, het handboek voor de kritische studiekiezer. Aan de top van diverse in de gids verschijnen nieuwe winnaars. Bij de grotere hogescholen volgt bijvoorbeeld HZ University in Zeeland de Brabantse Avans Hogeschool op.

Volgens de gidsredactie is het geen toeval dat de HZ University, ook wel bekend als Hogeschool Zeeland, hoog scoort. De instelling doet mee in de competitie van ‘grotere’ hogescholen wegens haar brede aanbod van 24 bacheloropleidingen. Maar binnen die competitie valt ze wel op door kleinschalig onderwijs, met een sterke binding tussen docenten en studenten. En dat heeft effect: studenten bij deze hogeschool vallen veel minder vaak uit, zijn tijdens de rit positiever over het genoten onderwijs en halen vaker hun diploma dan bij de gemiddelde hogeschool. En ook de expertoordelen van keuringsinstantie NVAO pakken bij deze hogeschool vaker dan gemiddeld gunstig uit.

Avans Hogeschool, de beste brede hogeschool van de afgelopen jaren, staat nu in de ranglijst van de Keuzegids op twee, met nog steeds veel positieve oordelen over haar onderwijs. Op drie staat de hogeschool NHTV uit Breda. Deze heeft een minder breed scala aan opleidingen, maar telt door haar studentenaantal wel mee in de competitie van de grotere scholen.

Dat kwaliteit steeds opnieuw waargemaakt moet worden, bewijzen onder meer Hogeschool Zuyd (weggezakt uit de top-3, naar plek 5) en de Haagse Hogeschool (ooit de beste grote hogeschool, maar nu gedeeld tiende op de lijst).

Bij de middelgrote hogescholen blijven de Gereformeerde Hogeschool uit Zwolle en de Christelijke Hogeschool Ede de lijst aanvoeren, met direct daar achter de sterk opgeklommen particuliere hotel- en toerismeschool TIO. Bij de kleinste specialisten is er ook aan de top een wisseling van de wacht. De ranglijst wordt nu aangevoerd door de particuliere school IVA in Driebergen. De Katholieke Pabo Zwolle zakt terug naar plek 2, die ze deelt met de Driestar in Gouda.

Kwaliteitszegel: toppers per vakgebied

De Keuzegids wordt vooral geschreven voor scholieren die straks een hbo-studie willen gaan doen, en degenen die hen bij hun studiekeuze begeleiden. Voor hen zijn de samenvattende ranglijsten per instelling, die voorin het boek en de online versie staan, veel minder belangrijk dan de gedetailleerde bespreking van individuele opleidingen. Want juist in die vergelijking en beoordeling per groep verwante studies is de Keuzegids uniek.

De lezer vindt over alle studies actuele informatie over toelatingseisen, opbouw van de studie en baankansen, maar vooral een grondige vergelijking van alle opleidingen in het vakgebied. Daarbij komt ook de kwaliteit van het onderwijs prominent aan bod. Bronnen hiervoor zijn statistieken over studiesucces, studentenoordelen uit de Nationale Studentenenquête, gegevens over contacturen per week, en de oordelen van keurmerkinstantie NVAO.

Dit alles leidt per vakgebied tot een ranglijst. En per studie blijkt het dan wel uit te maken welke school er goed scoort. Of andersom: binnen één grote hogeschool worden vaak sterkere en zwakkere opleidingen aangetroffen. De Keuzegids Hbo Voltijd 2014 maakt dat allemaal zichtbaar.

Elke opleiding krijgt tenslotte op een schaal van 0 tot 100. Er is zelfs één uitschieter met 104 punten: de opleiding voor internationale toerismemanagers van de particuliere hogeschool TIO in Eindhoven.

Alle opleidingen met een totaalscore van 76 kunnen volgens de Keuzegidsredactie gezien worden als toppers in hun vakgebied. Zij krijgen een kwalificatie dubbelplus (‘++’)  of hoger. Om deze opleidingen extra in het zonnetje te zetten, krijgen ze een kwaliteitszegel toegekend, dat ze in hun voorlichting mogen gebruiken – onder verwijzing naar de Keuzegids.

In het voltijd hbo zijn er dit jaar 152 van zulke toppers aangewezen. Dit lijkt een groot aantal, maar deze opleidingen omvatten samen slechts 13 procent van de instroom van het gehele hbo. Dat komt mede doordat bij de toppers veel kleinschalige opleidingen zitten. Want kleinschalig én intensief onderwijs blijkt te lonen.

Baankansen

Omdat het ook voor jongeren met een hbo-diploma lastiger wordt om aan passend en goed betaald werk te komen, besteedt de nieuwe Keuzegids Hbo Voltijd 2014 ook aandacht aan de baankansen en startsalarissen per studie. Daarbij is gebruik gemaakt van de gegevens uit de meest recente enquêtes onder pas afgestudeerden.

In grote lijnen blijven opleidingen in de sector gezondheidszorg de beste perspectieven bieden. De vraag naar jonge leraren is ingezakt en hun positie is nu niet meer beter dan die van technici. Verder valt op dat kansen voor economisch gerichte opleidingen flink verslechterd zijn. Deze opleidingen (overigens inclusief journalistiek en communicatie) doen het qua werkloosheid recent amper beter dan de kunstopleidingen.

De gids

Deze Keuzegids behandelt verder een breed scala aan onderwerpen, variërend van het verschil in kamerprijzen per studiestad tot nieuwe trends in toelatig en selectie. De gids verschijnt gelijktijdig in print en in onlineversie. Op die laatste versie hebben veel scholen een betaalde licentie, zodat hun leerlingen erin kunnen zoeken en vergelijken.

De Keuzegids Hbo Voltijd 2014 is de eerste van een reeks Keuzegidsedities die dit studiejaar weer worden uitgebracht door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie in Leiden, een onafhankelijk instituut dat gespecialiseerd is in opleidingsinformatie en kwaliteitsvergelijking. Rond 14 november verschijnt de Keuzegids Universiteiten 2013, daarna volgt een nieuwe gids over middelbare scholen en vervolgens de bekende gidsen over masters, het mbo en tenslotte de deeltijdopleidingen in hbo en wo.

F. Steenkamp, M.L. Schonewille, D. Schippers: “Keuzegids Hbo Voltijd 2014”. Leiden, C.H.O.I., oktober 2013. 224 p. Prijs in boekhandel en webwinkel 27 euro.