Zeker 60 procent van de studenten krijgt later spijt van hun studiekeuze. Toch kan je daar zelf wat tegen doen. Begin eerder, verdiep je beter. Ook als je het al denkt te weten.

Het nieuwe studiejaar is pas net begonnen. En natuurlijk wensen we alle eerstejaars van harte succes. Dat zullen ze ook wel nodig hebben, want de praktijk is dat de nieuwe studie lang niet bij iedereen 'aanslaat'. Als voorbeeld wat cijfers over het hbo:

  • Van elke honderd eerstejaars zitten er na één jaar nog maar 64 bij dezelfde opleiding. Een klein deel stapt over naar de universiteit, maar ruim 34 procent haakt af of wisselt van studie.
  • Na vijf jaar heeft nog niet de helft van alle eerstejaars (49%) een hbo-diploma. Daarbij zijn degenen die naar een andere studie overstapten zelfs nog meegeteld.
  • Uiteindelijk haalt nog wel tweederde van de eerstejaars een hbo-diploma. Maar dat is dus vaak met meer dan een jaar vertraging. En duizenden zijn tussendoor van studie gewisseld.
  • Kort na afstuderen heeft ook nog eens één op de drie hbo'ers spijt. Het werk dat ze kunnen krijgen valt ze tegen, of ze vinden dat ze niet goed op dat werk zijn voorbereid.

Voor het mbo en de universiteiten gelden vergelijkbare cijfers. Ook de verplichte studiekeuzecheck die in het hoger onderwijs is ingevoerd, heeft de uitval- en spijtcijfers nog niet verbeterd. Want wat denk je: dat een gesprekje van twintig minuten in mei of juni wonderen doet?

Als het jou lukt om 'meteen' de juiste keuze te maken, waar je tussendoor en achteraf geen spijt van krijgt, ben je spekkoper. Toch heb je dat 'geluk' voor een flink deel zelf in de hand. Dat betekent twee dingen:

Vooraf

Je kunt je kans op een succesvolle keus zelf vergroten. Dat blijkt keer op keer uit onderzoek onder eerste- en tweedejaars. Degenen die een jaar tevoren al serieus met hun studiekeuze bezig waren, vallen twee keer zo weinig uit als de bekende 'lastminute' kiezers. Ga naar open dagen, ga proefstuderen. En ja, gebruik ook de kritische vergelijking van opleidingen uit de Keuzegids.

Studeer je al?

Ben je met een studie begonnen, en valt die echt tegen, schaam je dan niet. Je bent niet de enige. Het kán slim zijn om snel op zoek te gaan naar iets beters. Maar wees ook kritisch naar jezelf. ALS je wil omzwaaien, bereid je dan nu wel dubbel zo goed voor. En bedenk: de perfecte keuze bestaat niet. Elke studie heeft zowel saaie als boeiende vakken. En nergens zijn alle docenten motivatiekampioen.

Denk je toch over omzwaaien, ga je dan dus alsnog echt in je nieuwe keus verdiepen. Kijk wat die andere opleiding(-en) echt inhouden. Hoe ze er les geven, of studenten er enthousiast over zijn. En hoe het zit met de aansluiting op de arbeidsmarkt: wat voor werk kan je straks verwachten? En, heel belangrijk: zijn er dan wel genoeg van zulke banen? Dat zeggen de opleidingen je meestal niet. De Keuzegids wel.

Succes allemaal!

De gidsredactie