5 juni 2019 – Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte – vervolgstudies uit, waarschuwt de Keuzegids.
In de derde klas van havo (en vwo) moeten leerlingen nadenken over hun profielkeuze. De beslissing van deze 14- à 15-jarige leerlingen heeft invloed op hun mogelijkheden na het examen. Over het algemeen geldt: hoe meer bèta, hoe meer keus.
Maar liefst 5,6 procent van de havisten slaagt uiteindelijk zonder wiskunde voor het eindexamen. Dat heeft het CBS op ons verzoek bekeken. Gemiddeld telt elke klas dus een of twee leerlingen die wiskunde laten vallen.
Vermoedelijk laten veel van deze leerlingen het vak vallen omdat ze er veel moeite voor moeten doen en denken dat ze het later toch niet nodig hebben. Maar daar kunnen ze zich in vergissen.
Met een cultuur & maatschappij-profiel sluiten leerlingen bepaalde studierichtingen uit. Soms is dat niet zo erg. Echte alfa’s willen vast geen werktuigbouwkunde of elektrotechniek studeren. Dan kunnen ze wiskunde wel laten vallen.
Maar soms is het minder duidelijk welke deuren er dichtgaan. Voor commerciële economie heb je wél wiskunde nodig, voor business studies niet. Nog een voorbeeld: voor verloskunde heb je wél wiskunde nodig, maar voor verpleegkunde niet.
De eisen zijn niet in beton gegoten, blijkt elk jaar bij het maken van de Keuzegids, in Nederland dé onafhankelijke en gezaghebbende vergelijkingsgids voor een kritische studiekeuze. Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft.
Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen. Vervelend als je het vak al hebt laten vallen. Havisten kunnen dus niet blindelings vertrouwen op de huidige lijstjes met vereiste vakken. Als ze eenmaal hun studiekeuze moeten maken, kunnen er weer eisen zijn aangepast.
Er zijn vast havisten die volslagen ongeschikt zijn voor het vak wiskunde. Die hoef je niet van een eindexamen te weerhouden door wiskunde verplicht te stellen. Maar zijn dat er echt zoveel? Scholen moeten hun leerlingen uitleggen welke poorten er dichtgaan. Dat hoort bij goed LOB-onderwijs.
Omgekeerd zijn de instroomeisen voor opleidingen in het hbo niet voor eeuwig gegeven. Vakgebieden moeten niet uit gewoonte wiskunde eisen als dat nergens voor nodig is. De opleidingen communicatie laten zien dat je de eis kunt schrappen. Zelfs de studie hbo-ict eist geen wiskunde.
7 november 2024 – De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en…
21 maart 2024 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in het vakgebied economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2024. In totaal zijn maar liefst 17 opleidingen door studenten…
1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…