Ook mbo-studenten die buiten hun schuld vertraging oplopen kunnen straks een financiële vergoeding krijgen. De MBO Raad is daar blij mee, maar wil niet dat de scholen “uitkeringsinstanties” worden.
Anders dan in het hoger onderwijs hebben mbo-instellingen tot nog toe geen profileringsfondsen, maar daar komt verandering als het aan minister Van Engelshoven ligt. Ze wil jaarlijks tien miljoen euro steken in een fonds waaruit studenten die met een goede reden vertraging oplopen, financiële steun kunnen krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen.
Het gaat bijvoorbeeld om studenten die ziek zijn, zwanger worden of een beperking hebben. Ook studenten die in de studentenraad zitten komen in aanmerking. De komende zes weken mag iedereen via internetconsultatie.nl schieten op het plan.
MBO Raad-voorzitter Ton Heerts is blij met het voornemen van de minister en spreekt van een nieuwe stap in de gelijkberechtiging van mbo-studenten. Maar hij vindt het minder goed nieuws dat de mbo-scholen, net als de hogescholen en universiteiten, straks mogelijk zelf moeten gaan bepalen wie er wel of geen ondersteuning krijgt. “Dat kan de verhouding tussen scholen en studenten onbedoeld op scherp zetten, met ongewenste gevolgen zoals rechtszaken, of via de media uitgevente geschillen.”
Hij zal er daarom bij de politiek op aandringen dat een onafhankelijke externe partij over de toekenningen gaat adviseren, “zodat elke student die écht recht op ondersteuning heeft die ook kan krijgen. Daarmee kunnen we veel leed voorkomen.”
© Hoger Onderwijs Persbureau
7 november 2024 – De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en…
21 maart 2024 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in het vakgebied economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2024. In totaal zijn maar liefst 17 opleidingen door studenten…
1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…