Veel jongeren twijfelen over hun studiekeuze. Wordt het iets in de zorg, de handel of de techniek? De Keuzegids Mbo-Studies 2014 helpt scholieren een verstandige keus te maken. Baankansen per vakgebied zijn daarbij één van de bouwstenen. Net zo belangrijk is dat een opleiding je ook echt skills bijbrengt, en: dat je die opleiding afmaakt. Daarom beoordeelt de vandaag verschenen Keuzegids alle mbo-scholen weer per vakgebied op onderwijskwaliteit en studiesucces.
Het kiezen van een mbo-opleiding begint met vragen over welke studie bij jou past. Waar ligt je interesse, wat vind je leuk, waar ben je goed in? Maar daarmee houdt het vaak ook op. Dat is bijna vragen om ongelukken. Scholieren bezoeken een open dag bij het ROC om de hoek, daar worden ze enthousiast gemaakt met de leukste verhalen over één van de opleidingen. Pas als ze met de opleiding bezig zijn, komen ze er vaak achter dat de realiteit van de opleiding tegenvalt. Dat kan aan het vak liggen, of aan de matige kwaliteit van de opleiding op deze mbo-school, of aan onrealistische verwachtingen. Kom er maar achter! En intussen hebben de leerlingbegeleiders hun handen vol aan alle motivatieproblemen.
De Keuzegids Mbo-Studies, die vandaag voor de vijfde keer verschijnt, maakt een beter voorbereide keus mogelijk. Zodat scholieren vooraf beter weten waar een opleiding over gaat, wat voor werk ze later gaan doen, hoe het zit met de baankansen én welke opleidingen de beste kwaliteit bieden.
Die verschillen in baankansen zijn extra actueel, nu de werkloosheid onder jongeren nog steeds oploopt. Wie de discussie volgt, weet intussen wel dat mbo’ers de laatste tijd makkelijker werk vinden in beroepen waarin je nog met je handen werkt dan in economie en handel. In de Keuzegids zijn hierover meer details te vinden, en wordt er ook vier jaar vooruitgekeken – met gegevens van het onderzoeksinstituut ROA in Maastricht.
Dan blijkt dat niet álle maakwerk even kansrijk is: de kansen voor mbo’ers in de installatietechniek zijn mager, en dat geldt ook in de ICT. Alleen voor hoger opgeleide ICT’ers zijn er redelijke kansen. Tegelijk is niet alle kantoorwerk uit de gratie. Door dalende aantallen leerlingen en een relatief groot aantal pensioneringen zijn de perspectieven voor secretariaatswerk de komende tijd juist weer gunstig.
De Keuzegids biedt per vakgebied een gedetailleerde kwaliteitsvergelijking van vrijwel alle scholen. Per richting kan het aardig uiteenlopen welke school sterk en welke zwak scoort. Maar de gids wijst ook de scholen aan die dwars op de vakgebieden de beste scores halen. Hun studenten zijn dus positiever over het onderwijs en ronden vaker met succes hun opleiding af dan bij scholen met een vergelijkbaar opleidingsaanbod.
Vooral kleinschalige instellingen scoren hoog. Bij de ROC’s is de top drie dezelfde als in 2013. Met op één en twee het Hoornbeeck College en ROC Menso Alting, twee christelijke instellingen met kleinschalige locaties. Derde is de Brabantse school De Rooi Pannen, die veel kenmerken heeft van een specialistisch vakcollege.
Bij de vakcolleges hebben het CIBAP (bouw en vormgeving) en de Leidse Instrumentmakers School stuivertje gewisseld. Ze worden gevolgd door de designopleidingen van SintLucas. Bij de groene scholen staat AOC Groenhorst dit jaar op de eerste plek, gevolgd door de Lentiz Onderwijsgroep en het Nordwin College die beide even hoog scoren.
De Keuzegids MBO-Studies 2014 is gemaakt door een onafhankelijke redactie en berust op een groot aantal bronnen. Verdeeld over zestien vakgebieden biedt de Keuzegids:
De gids is zowel in boekvorm (176 pagina’s) en als online versie te bestellen in onze webwinkel.