Keuzegids over NSE-problemen: zonde voor het hbo

De hogescholen trekken zich terug uit de Nationale Studenten Enquête van dit jaar. Doodzonde, vindt de Keuzegids, want hierdoor krijgen studiekiezers minder actuele informatie over hbo-opleidingen. Universiteiten en studentenorganisaties menen dat de problemen nog te herstellen zijn, dus waarom de hogescholen niet?

De Nationale Studenten Enquête is van de stichting Studiekeuze123, die overheidssubsidie krijgt om de vragenlijst onder alle studenten in hbo en wo te verspreiden. De enquête vraagt studenten naar hun oordeel over het onderwijsprogramma, de docenten, de faciliteiten en nog veel meer. De NSE biedt een schat aan informatie.

De Keuzegids – die deze enquête dus niet beheert – maakt elk jaar analyses van de NSE-uitkomsten om studiekiezers te informeren over de sterke en zwakke kanten van opleidingen. Hiervoor gebruiken we ook informatie over studiesucces (hoeveel eerstejaars haken voortijdig af, hoeveel studenten behalen hun diploma?) en deskundigenoordelen uit de accreditatie.

Dit jaar waren er technische problemen met de NSE. Wij krijgen daar veel vragen over, alleen al omdat sommige mensen denken dat wij die enquête maken (dat is niet zo). We willen graag een paar dingen onderstrepen:

– Het is heel vervelend dat die technische problemen er waren, mede door de nieuwe privacywetgeving en de kinderziektes die daarmee samenhangen.

– Als data niet goed zijn, willen wij ze niet gebruiken. Wij zijn onafhankelijk en betrouwbaar, we willen geen verkeerde informatie verspreiden.

– Universiteiten en studentenorganisaties zien kennelijk nog genoeg mogelijkheden om de informatie uit de NSE 2019 te redden. Ook Studiekeuze123 wil de fouten graag herstellen. Dat juichen we toe, want het zou zonde zijn als de stem van tienduizenden studenten verloren gaat.

– Wij begrijpen niet waarom de hogescholen daar geen poging toe willen doen. De toelichting op de website van de Vereniging Hogescholen biedt daarvoor niet genoeg informatie.

– Let wel, het probleem is niet de NSE zelf, maar de technische uitvoering in 2019. – We hopen dat de hogescholen op hun schreden terugkeren.

– Wij zullen nooit klakkeloos een vergaarbak aan cijfertjes in onze gidsen leeggooien. We kijken naar de betrouwbaarheid en hanteren vaak strengere normen dan anderen. Dat zal niet anders zijn nu de data van dit jaar ter discussie staan. Wij maken, zo goed als we kunnen, onze eigen afweging. Daarbij is de leidraad: wat zouden wij aan jongeren willen vertellen die een studiekeuze moet maken? Waar zouden wij zelf op vertrouwen?

Meer nieuws

 • 14 Jan 2021
  Geen categorie

  Mbo-student tevreden over stagebegeleiding vanuit school

  Mbo-student tevreden over stagebegeleiding vanuit school 14 januari 2021 – Afgelopen jaar was er een tekort van ruim 20.000 stageplekken voor mbo-studenten, waardoor een op de vijf mbo’ers studievertraging dreigt op te…

 • 26 Nov 2020
  Universiteiten

  Top 5 opleidingen die de meeste zekerheid bieden

  26 november 2020 – De coronamaatregelen hebben vele gevolgen voor aankomende studenten. Het afstandsonderwijs kan het studiesucces vertragen en de banenmarkt staat nu onder hoogspanning. Genoeg factoren om een studiekiezer onzeker te…

 • 08 Oct 2020
  Hbo

  Hbo-verpleegkundige krijgt vaak parttimebaan onder niveau

  7 oktober 2020 – Het grootste gedeelte van de pasafgestudeerde zorgprofessionals vindt snel een baan, maar wel voornamelijk parttime. Ook is opvallend dat relatief veel hbo-verpleegkundigen werk krijgen dat niet op het…

Naar nieuws