De voorlichting van universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen vertoont ernstige tekortkomingen. Essentiële informatie over toelatingseisen, uitvalpercentages, kosten en zelfs over de al of niet zelfstandige status van opleidingen, blijkt vaak onvindbaar. En als de informatie er wel is, is hij in veel gevallen achterhaald. Zo wordt een werkelijk vrije keuze belemmerd.

Dat stelt de gidsredactie van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie vandaag bij de publicatie van haar Keuzegids Masters 2014. Bij het verzamelen van gegevens voor deze gids stuitte de redactie op vele hiaten in de informatievoorziening. “Je voelt je een halve detective als je hiermee bezig bent”, aldus hoofdredacteur Frank Steenkamp. “Dat klinkt spannend, maar het is natuurlijk absurd dat de instellingen het voor studiekiezers zo moeilijk maken.”

Er is onduidelijkheid over het collegegeld voor degenen die een tweede master volgen en over toelatingseisen en schakelklassen. Ook wordt er vaak een schimmenspel opgevoerd over de vraag of een master wel een zelfstandige en officieel gekeurde opleiding is of slechts een ‘track’ of specialisatie binnen zo’n erkende opleiding. Lees het volledige persbericht.

De Keuzegids Masters 2014 verschijnt vandaag. Als boek telt de gids 224 pagina’s en kost hij 27 euro. De gids is te bestellen in de webwinkel en in de boekhandel. Daarnaast heeft een groeiend aantal instellingen een licentie op de onlineversie van deze gids. Op deze manier hebben duizenden lezers toegang tot de gids.