Excellente beoordeling masters vooral binnen onderwijs en economie

9 maart 2023 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in de vakgebieden onderwijs & opvoeding en economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2023. In totaal worden maar liefst 18 opleidingen als excellent beoordeeld. Deze masters behaalden op alle thema’s uit de Nationale Studenten Enquête het hoogst mogelijke resultaat.

Beoordeling
De Keuzegids masters zet jaarlijks alle masterstudies in Nederland, zowel op hbo- als op wo-niveau, op een rij. Met een aanbod van ruim 1.200 masteropleidingen is het voor studenten nog niet zo makkelijk om een goede keuze te maken. Keuzegids helpt de student om door de bomen het bos te zien. Per master is het studentenoordeel op vijf thema’s overzichtelijk weergegeven: inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en sfeer. Per thema is een score te behalen, variërend van −−− (zeer ondergemiddeld) tot ++ (zeer bovengemiddeld). Alle oordelen zijn gebaseerd op de absolute scores uit de Nationale Studenten Enquête 2022. Keuzegids bewerkt deze tot relatieve scores om inzichtelijk te maken hoe opleidingen het doen ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Opleidingen
De vakgebieden onderwijs & opvoeding en economie & bedrijf herbergen dit jaar de meeste excellente opleidingen. Maar ook in de gebieden aarde & milieu, recht & bestuur, gezondheid en kunst zijn masters te vinden die door hun studenten over de hele linie uitstekend gewaardeerd worden. Opvallend is dat de hbo- en wo-masters met een excellente beoordeling zich in dezelfde studiegebieden bevinden. Op universitair niveau doen vooral masters in economie & bedrijf het goed en in het hbo worden met name masters in onderwijs & opvoeding excellent beoordeeld.

Maar liefst 18 masterstudies behaalden op ieder thema het hoogst mogelijke resultaat van ++. Een breed scala aan studies en instellingen komt voorbij, van leraar Nederlands aan NHL Stenden in Groningen tot epidemiologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vorig jaar werden er 13 masters excellent beoordeeld. Lees er meer over in het bijbehorende persbericht.

Excellente wo-masters

Excellente hbo-masters