• 11 januari 2020
  • · Keuzegids mbo 2020

Keuzegids mbo 2020: mbo-opleiding met de hoogste baankans trekt weinig studenten

De Keuzegids mbo 2020 is vanaf nu beschikbaar in de webshop!

11 januari 2020 – Slopers, bakkers of liftmonteurs: in sommige sectoren is een schreeuwend tekort aan werknemers met een mbo-diploma. De instroom van middelbare scholieren lost het probleem in deze beroepen de komende jaren niet op. Dit blijkt uit de Keuzegids mbo, die vandaag verschijnt.

Het UWV publiceerde in september een lijst van honderd beroepen met een nijpend personeelstekort. De conclusie van de uitkeringsorganisatie: ‘er is vooral een tekort aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden. In ruim de helft van deze krapteberoepen gaat het om vakmensen met een middelbare beroepsopleiding.’ Terwijl de arbeidsmarkt staat te springen om afgestudeerde mbo’ers, kiezen velen van hen er juist voor om verder te studeren. Uit de Keuzegids blijkt dat zo’n 50% van de mbo’ers, na het afronden van een opleiding, doorstroomt naar een hoger mbo-niveau of een hbo- of associate degree-opleiding.

Tekorten bij veiligheid, (af)bouw en techniek

Uit Keuzegids-analyses van arbeidsmarktprognoses tot 2024 van het ROA blijkt dat de vraag naar mbo-geschoolde mensen in branches als (af)bouw, techniek en zorg alleen maar toeneemt. In de sector bouw, afbouw & infra is, ondanks de stikstofperikelen, de kans op werk het grootst. Toch kiest slechts 5,5% van alle middelbare scholieren voor een opleiding die hen klaarstoomt tot bijvoorbeeld tegelzetter, meubelmaker of stukadoor. Ook is er al jaren een tekort aan personeel bij defensie en de politie, maar met een instroom van slechts 3,7% is de sector veiligheid & defensie zelfs het minst populair bij de studiekiezer. Het gaat niet alleen om de brede sectoren: ook op het niveau van specifieke opleidingsclusters zijn er legio voorbeelden waar instroom en baankansen niet gelijklopen, zoals te zien in de tabel hieronder.

Middelbare scholieren kiezen minder voor de opleidingen waarbij de baankansen goed tot zeer goed zijn, zoals ambachtelijke techniek. Denk hierbij aan specialistische beroepen waarvan de kennis dreigt te verdwijnen, zoals schoenmaker of pianotechnicus.

Laagste instroom middelbare scholieren 2018

Opleidingscluster % instroom baankans niveau 4
ambachtelijke techniek 0,2 goed
voeding & vers 0,4 goed
infrastructuur 0,4 redelijk*
scheepvaart 0,5 redelijk
mode & interieur 0,6 matig
brood & banket 0,6 goed
afbouw & schoonmaak 0,8 zeer goed
procestechniek 0,8 goed

*niveau 2/3

 De ongelijkheid in instroom versus baankansen geldt ook andersom. Voor populaire studies als pedagogisch werk, ICT-beheer & -ontwikkeling en commerciële dienstverlening is het perspectief op de arbeidsmarkt niet bijzonder rooskleurig. Een overzicht van alle opleidingen en baankansen staan in de nieuwe Keuzegids mbo. Veel scholieren streven tegenwoordig naar een zo hoog mogelijke opleiding. Uit deze cijfers blijkt een belangrijke vraag: hoe motiveren we leerlingen de komende jaren om voor een kansrijk beroep in het middelbaar beroepsonderwijs te kiezen?

Keuzegids mbo 2020

De Keuzegids mbo 2020 is vanaf vandaag verkrijgbaar via keuzegids.nl. In de gids staan nieuwe cijfers over het studiesucces en een vernieuwde, regionale, indeling van alle mbo-opleidingen. Bovendien heeft de gids een volledig nieuwe vormgeving.

 

Bij vragen kunt u contact opnemen met de Keuzegids, via 071 – 523 13 41 of info@keuzegids.nl

Meer nieuws

  • 07 Nov 2024
    Hbo

    Nieuwe ranking beste hogescholen van Nederland

    7 november 2024 – De nieuwe ranking van beste hogescholen van Nederland is bekend. Avans Hogeschool, Christelijke Hogeschool Windesheim en Zuyd Hogeschool zijn dit jaar wederom respectievelijk de nummer een, twee en…

  • 21 Mar 2024
    Masters

    Excellente beoordeling masters vooral binnen economie & bedrijf

    21 maart 2024 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in het vakgebied economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2024. In totaal zijn maar liefst 17 opleidingen door studenten…

  • 01 Feb 2024
    Mbo

    Vooral voortijdig schoolverlaters in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer

    1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…

Naar nieuws