De komende jaren zullen universitair afgestudeerden makkelijker aan het werk komen. In vergelijking met de baankansen zoals die twee jaar geleden werden voorspeld door onderzoeksinstituut ROA, zijn de prognoses licht verbeterd als je een universitair papiertje op zak hebt. Ook voor hbo’ers wordt het beter, maar niet in alle vakgebieden. De nieuwe voorspellingen zijn vanaf deze week terug te vinden in een update van de Keuzegids.
Prognoses voor grote universitaire studierichtingen als communicatie, economie en psychologie (eerder: matig) en rechten en bestuurskunde (slecht) zijn naar boven bijgesteld. Een in het oog springende wijziging is ook de voorspelling voor bouwkunde: de baankansen zijn daar niet langer ‘matig’ maar ‘goed’. In de zorg zijn de kansen, onder druk van bezuinigingen, juist wat afgenomen. Afgestudeerden van farmacie en gezondheidswetenschappen krijgen daar last van.
Het herstel in de bouw heeft ook voor hbo’ers gunstige effecten en dat is terug te zien in de vooruitzichten voor hbo-technici, die veelal goed zijn. Ook positief zijn de vooruitzichten voor hbo’ers in de ict. Het ROA, dat werkt op basis van grondige analyses van de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, gaf twee jaar geleden nog een ‘stormwaarschuwing’ voor hbo’ers in de ict. Dat voorspellingen niet altijd uitkomen, blijkt: de ict-sector groeit nu harder dan eerder was verwacht en het vooruitzicht is bijgesteld. Prognoses voor universitaire informatici waren al goed, en blijven dat.
Andere populaire vakgebieden in het hbo profiteren echter nauwelijks van de verbeterde economie. De prognoses waren er somber en dat verandert nauwelijks. Zo blijven de baankansen voor communicatieprofessionals slecht, en voor juridische beroepen gaan ze zelfs van matig of redelijk naar slecht. Voor afgestudeerden in de economie en de sociale sector wordt het op z’n best iets minder lastig dan eerder gedacht.
In de update zijn ook correcties op en wijzigingen van de lijst opleidingen met een numerus fixus verwerkt. Zo zullen zeven van de tien universitaire psychologie-opleidingen volgend jaar geen loting of selectie hanteren. Ook biomedische wetenschappen in Maastricht ziet ervan af haar plekken te verloten.
In vergelijking met vorig jaar is de daling in selectiestudies in het wo inmiddels opvallend: van 58 voltijdopleidingen vorig jaar, naar 45 nu. Ook in het hbo zijn er iets minder studies met een numerus fixus. Na de forse groei van de afgelopen jaren lijkt de situatie zich te stabiliseren. Maar omdat het hbo ook veel opleidingen met aanvullende voorwaarden (auditie, portfolio) kent, blijft het aandeel van hbo-studies met een vorm van selectie op ongeveer een kwart van het totale aantal.
Nieuwe accreditaties van opleidingen die in een herstelperiode verkeerden, zijn tevens meegenomen in de actualisatie. Alle nieuwe informatie wordt verwerkt in de online versie van de Keuzegids, en zijn onder ‘Aanvullingen’ te vinden op de website. Bij nieuw te verzenden papieren gidsen wordt een erratum inclusief updates verspreid.