Prima leesbaar, overzichtelijk en erg nuttig voor het kiezen van de juiste opleiding. Dat zeggen de lezers over de Keuzegids. In een onderzoek waarbij 157 lezers hun oordeel gaven, kregen onze gidsen gemiddeld een rapportcijfer van 7,9. Ruim tachtig procent van alle lezers vindt de gids een aanrader voor vrienden en bekenden.
Nog niet eerder waren lezers van de Keuzegids per email uitgenodigd om in rapportcijfers hun oordeel over de Keuzegids te geven. De resultaten overtroffen de verwachtingen. Hier enkele cijfers:
Leesbaarheid en overzichtelijkheid: | 8,2 en 8,1 |
Feiten relevant en duidelijk: | 7,8 en 7,9 |
Oordelen helder en zorgvuldig: | 7,9 en 7,8 |
Gemakkelijk doorzoekbaar: | 8,1 |
Feiten correct & actueel: | 7,3 |
De gidsredactie is erg blij met deze oordelen, maar ook met de verbeterpunten die lezers noemden.
Een van die verbeterpunten is het lagere cijfer voor actualiteit. Dit komt door de Keuzegids Mbo-Studies. Daarin staan maar eens in de twee jaar nieuwe studentenoordelen – omdat de landelijke studentenenquête niet vaker gehouden wordt. Vooral professionele lezers in het mbo die deze gids elk jaar gebruikten, vinden dit jammer. De gidsredactie gaat pleiten voor een jaarlijkse enquête.
Van vijf gidsedities scoorden de gidsen met de langste historie het hoogst. Keuzegids Hbo Voltijd kreeg een cijfer van 8,2 en werd door maar liefst 92% een aanrader genoemd. Bij de Keuzegids Universiteiten lagen de scores nog één puntje hoger (8,3 en 93%).
Ook de gidsen met de minst hoge scores (Mbo 7,7 en Masters 7,4) kregen een dikke voldoende. Toch zal de redactie niet rusten voordat alle gidsen van hun lezers een acht krijgen. De enquête levert daarvoor genoeg aangrijpingspunten op. Zo willen masterstudenten bijvoorbeeld betere informatie over de toelatingseisen van opleidingen en over de arbeidsmarkt na hun studie. Een deel van die gegevens is nog nergens beschikbaar; de gidsredactie gaat zich inzetten om ze boven water te krijgen.
De enquête leverde veel complimenten op, zoals “Niks op aan te merken”, “Erg handig hulpmiddel” en “Heel tevreden over deze gids”. Maar de redactie kreeg zoals gezegd ook verbetertips. Meermalen zeiden lezers: “Zorg dat de gids bij meer mensen bekend wordt”. Daar gaan we ons natuurlijk voor inzetten.
Eén lezer stelde voor de gids tien keer zo goedkoop te maken. Dat gaat niet lukken. Gelukkig vindt een grote meerderheid dat hun gids die 25 tot 27 euro wel waard is. Dat is de prijs voor een kritische en onafhankelijke vergelijkingsgids, zónder de invloed van beoordeelde opleidingen.
NB: De nieuwe Keuzegids Middelbare Scholen was nog niet in het lezersonderzoek betrokken.