Dat het collegegeld voor een tweede studie kan oplopen tot vele duizenden euro´s, was al bekend. Maar het wordt ook duidelijk hoe je bij een vervolgstudie toch flink kan besparen. In de nieuwe Keuzegids Universiteiten 2012 en in Keuzegids Masters 2012 besteden we er aandacht aan. Hier een tussentijds overzicht.
In het Hbo valt het tot nu toe nog mee met hoge tarieven voor tweede studies. Alleen bij de kunstacademies lijkt dit vaker te spelen. Maar bij de universiteiten gaat het over vele duizenden euro's extra per jaar. De Volkskrant liet deze zomer de prijsverschillen zien. Een master wiskunde in Utrecht is als tweede studie bijvoorbeeld 8.000 euro duurder dan in Nijmegen. Eerder kwam ook Nos op 3 met een handig overzicht van collegegeldregelingen. Ook Nu.nl maakte een webapplicatie die per vakgebied tarieven van universiteiten vergelijkt. De TU Delft blijkt voor studiestapelaars nu het voordeligst. Over tarieven van hogescholen heeft niemand het. Daar is dus werk aan de winkel.
Er valt vaak ook te besparen door je eerste bachelor/master niet af te ronden voordat je met de tweede begonnen bent. Ook ontspring je de dans als je tweede studie gericht is op onderwijs of gezondheidszorg – en je eerste niet. Vorig jaar maakte studentenorganisatie ISO een overzicht van regels en uitzonderingen. Een groot deel daarvan is nog geldig.
Let op: voor studenten die bij de eigen instelling een 2e bachelor of master volgen of gaan volgen, geldt in 2011/2012 vaak nog het lage tarief. Maar check wel goed de regels. Die verschillen per instelling. Zoek eens op "overgangsrecht".
Zie ook de berichtgeving van persbureau HOP over dit onderwerp, bijvoorbeeld in het Delftse studentenblad Delta.
Wordt vervolgd!