Kamerleden en onderwijsveld prijzen Keuzegids MBO 2011. De nieuwe Keuzegids Mbo is positief ontvangen. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de gids in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De scholen zijn vooral blij dat alle mbo-scholen "een voldoende" kregen, al was het soms een magere. Anderen vinden de gids ontzettend informatief en leesbaar. Hij biedt scholieren, ouders en schooldecanen een helder beeld waar het in de diverse richtingen van het beroepsonderwijs over gaat – en wat de kwaliteitsverschillen zijn.

Nog maar kort geleden was het mbo "het best bewaarde geheim van het Nederlandse onderwijs", zei topambtenaar Jeanette Noordijk in haar reactie. "Maar deze gids heeft daar definitief een eind aan gemaakt". Ze prees de manier waarop deze Keuzegids het mbo letterlijk 'zichtbaar' maakt: met heldere en toegankelijke tekst over wat opleidingen inhouden, en grondige aandacht voor de onderwijskwaliteit.

Vorig jaar stond het onderwijsministerie ook al positief tegenover de Keuzegids MBO, die toen voor het eerst verscheen. De beoordeelde scholen reageerden toen heel kritisch. Maar dit jaar blijkt die houding grondig veranderd. Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, kreeg daarom het allereerste exemplaar van de Keuzegids Mbo 2011 uitgereikt. HIj was vol lof over de opzet ervan, vond de presentatie van opleidingen en instellingen evenwichtig, en toonde zich blij met het feit dat alle mbo-scholen in de gids een voldoende krijgen. De school met het laagste gemiddelde rapportcijfer scoort een 6,27 in het oordeel van de Keuzegids. De toppers krijgen een cijfer rond de 7,1. "Er is zeker nog ruimte voor verbetering", vond Van Zijl. "Maar dat geldt eigenlijk ook voor de toppers."

Schooldecaan Teus Beijer, bestuurslid van de landelijke decanenvereniging NVS, vertelde dat hij tot anderhalf jaar geleden vaak in het duister tastte als het ging om de kwaliteit van mbo-opleidingen in zijn regio. "Dan zei een leerling dat volgens haar nichtje de verpleegopleiding van ROC A12 slecht onderwijs gaf. Maar nu kan ik laten zien dat dit de beste opleiding verpleegkunde in onze regio is." Beijer bleek zich zeker bewust van de nuances en valkuilen, maar het overzicht dat de Keuzegids biedt, geeft wel houvast.

Ook kamerleden van de VVD, CDA, PvdA, Groen Links en de SP kwamen naar de bijeenkomst om een exemplaar van de nieuwe gids mee te nemen. Sommige hadden maar vijf minuten, vanwege een drukke vergaderdag. Anderen grepen de kans om zelf iets over de Keuzegids MBO 2011 te zeggen. Metin Celik van de PvdA was pas net begonnen te lezen en wilde daar de komende dagen mee doorgaan. En Jesse Klaver van Groen Links was heel duidelijk over het belang van de gids: Zelf had hij voorinzage gekregen in de online versie van de gids, die al bij tientallen scholen beschikbaar is. "Eigenlijk moeten alle scholieren die naar het mbo willen, deze gids online kunnen bekijken." Omdat de Keuzegids zonder overheidsgeld wordt gemaakt, is dat idee tot nu toe nog niet realiseerbaar. Maar de uitgever spitste bij deze uitspraak wel zijn oren.

Lees ook: