De redactie van de Keuzegids Universiteiten 2015 heeft haar studieranglijsten aangepast. Door levering van onjuiste cijfers over uitval in het eerste studiejaar bleken de gegevens over honderden universitaire bacheloropleidingen in de gids niet precies te kloppen. De uitgever heeft de eerste druk van de gids, die op 28 oktober verscheen, per direct ingetrokken. Terwijl een nieuwe versie gedrukt wordt, krijgen lezers vanaf vandaag inzage in een compleet vernieuwde online versie.

“Op het eerste gezicht lijken het misschien kleine wijzigingen”, legt hoofdredacteur Frank Steenkamp uit. De gegevens over studiesucces zijn immers maar één van de tien punten waarop de Keuzegids opleidingen beoordeelt. Na correctie blijkt bij sommige studies de volgorde in de ranglijst dan ook helemaal niet veranderd. “Maar fouten zijn fouten”, vindt Steenkamp. “En bij honderden kleine fouten past maar één conclusie: je boek intrekken en een aangepaste versie voorbereiden.”

Nadat de fout in de gegevens aan het licht kwam, is de gidsredactie een week lang aan het werk geweest om de lezers zo snel mogelijk de juiste informatie te kunnen leveren. In totaal moesten ruim 900 correcties in tabellen en teksten verwerkt worden. De aangepaste versie van het boek gaat eind van de week naar de drukker en kan op 18 november verschijnen. Voor iedereen die de eerste druk van de gids al ontvangen heeft, is straks een exemplaar van de tweede druk beschikbaar.

Twente opgelucht

Vanaf vandaag is de vernieuwde versie van de gids al online beschikbaar voor alle licentiehouders én voor iedereen die het boek besteld heeft. En de ranglijsten laten toch een paar wezenlijke veranderingen zien. Bij de lijsten ‘beste universiteiten’ is dit veranderd:

Brede, klassieke universiteiten

  • Niet Leiden maar Groningen wordt (na Nijmegen) tweede
  • De VU en de UvA halen dezelfde totaalscore (52,5) en staan samen vijfde (was 5 en 6)

Technische universiteiten

  • Delft laat Twente toch niet achter zich; beide instellingen halen 56,5 punten

Vooral uit Enschede kwamen dinsdag opgeluchte reacties. De instelling daalt nog wel op de ranglijst, maar minder scherp dan gedacht. Door de onjuiste gegevens werd de UT feitelijk dubbel gestraft voor de studievertraging in de bachelorfase. Dat is nu ongedaan gemaakt.

Verder moet de gidsredactie aan twee vermeende ‘topopleidingen’ melden dat ze dit predicaat vorige week ten onrechte hebben gekregen. Tegelijk zijn er zeven nieuwe opleidingen die deze titel verdienen.

Hersteloperatie

De onjuiste gegevens waren in de zomer geleverd door Stichting Studiekeuze123, de landelijke organisatie die namens universiteiten en hogescholen vergelijkende informatie over opleidingen beheert. De gegevens zouden volgens afspraak en volgens de geleverde documentatie over het studiesucces in het eerste jaar gaan. Afgelopen week bleek dat ze feitelijk juist het studietempo in latere studiejaren betroffen. Dat was niet de bedoeling van de redactie; daarnaast was dit laatste aspect al op een andere manier in de ranglijsten verwerkt.

In de inmiddels ingetrokken eerste druk van de gids werden opleidingen met relatief meer studievertraging te streng beoordeeld en gingen opleidingen met veel afhakers in het eerste jaar juist vrijuit. Bovendien klopte de toelichting in artikelen niet met de gegevens die getoond werden. Veel studiekiezers zouden bij lezing van de gids dus op het verkeerde been gezet worden. Daar wilde de Keuzegids niet verantwoordelijkheid voor zijn. Zodra duidelijk werd dat de gegevens niet correct waren, heeft de uitgever van de Keuzegids – het Centrum Hoger Onderwijs Informatie – besloten de eerste druk van de Keuzegids Universiteiten 2015 in te trekken.

Om onnodige schade te voorkomen, zijn alle universiteiten op vrijdag 31 oktober geïnformeerd over de intrekking en vervanging van de gids. Vandaag worden alle lezers en de media op de hoogte gesteld van de hersteloperatie.