Kleinschalige opleidingen zijn gemiddeld succesvoller dan grote hogescholen met een breed opleidingsaanbod. Verder scoren studies met een sterk praktische inslag in veel opzichten beter dan andere richtingen. Wie bovendien naar de kansen op de arbeidsmarkt kijkt, komt uit bij een studie fysio- of ergotherapie of medisch laboratoriumonderzoek.
Dat zijn enkele trends uit de Keuzegids HBO 2010 die vandaag is verschenen. Het is voor het eerst dat de uitgever van de aloude Keuzegids Hoger Onderwijs aparte edities over het hbo en wo uitbrengt. Deze splitsing maakt meer diepgang mogelijk, zonder dat de gids een log en onhandelbaar gevaarte wordt.
Qua redactionele aanpak bouwt deze Keuzegids voort op de vorige edities. Per studie wordt kort en helder het vakgebied geschetst, en inzicht geboden in de beroepsperspectieven. Daarna volgt een vergelijking en kwaliteitsbeoordeling van alle aangeboden opleidingen in het betreffende vakgebied. Deze beoordeling is gebaseerd op een combinatie van studentenoordelen, studiestatistieken en oordelen uit visitatie- en accreditatierapporten.
Met deze ‘consumententest’-benadering is de Keuzegids interessant voor aanstaande studenten en hun ouders, voor schooldecanen, maar ook voor de behandelde opleidingen zelf. Die krijgen immers een spiegel voorgehouden.
Een van de onderwerpen die de gids behandelt, is het perspectief op de arbeidsmarkt. Door een samenwerking met het researchcentrum ROA in Maastricht kon de redactie tijdig beschikken over de nieuwste prognoses van ROA voor de baankansen per studierichting. In het algemeen valt op dat de vooruitzichten voor hbo’ers niet zo sterk verslechteren als die van academici. De markt voor journalistiek en communicatie blijft slecht, er dreigt een overschot aan gymleraren, en de vraag naar gediplomeerden van de hotelschool blijft zwak. Daarnaast krijgen bouwkundigen het bij de huidige economische situatie moeilijker.
De vraag naar de meeste technische en economische richtingen blijft echter redelijk op peil, en er zijn ook nog steeds studies waar de perspectieven voor afgestudeerden ronduit ‘goed’ zijn. Dat geldt voor vrijwel alle gezondheids- en laboratoriumstudies en voor de meeste lerarenopleidingen.
Het belangrijkste, want meest unieke onderdeel van de Keuzegids zijn de oordelen over de onderwijskwaliteit. Voor de aanstaande student en zijn begeleiders is het dan vooral belangrijk welke instellingen er hoog scoren per specifieke studierichting. En wie de gids doorbladert, ziet dat het patroon van winnaars en verliezers per studie kan variëren.
Voor wie alle studies overziet, vallen een paar patronen op. Praktisch gerichte opleidingen, met relatief veel contacturen en kleinschalige onderwijsvormen, scoren bovengemiddeld hoog. In dit rijtje passen de medische en technische studies en de opleidingen in de kunsten. Lagere scores zijn weggelegd voor de commerciële opleidingen, journalistiek en communicatie en de lerarenopleidingen in talen en maatschappijvakken. Deze studies bieden minder structuur en worden ook minder uitdagend geacht. Er is daarbij ook meer sprake van uitval van studenten.
Tel je baankansen en kwaliteitsoordelen bij elkaar op, dan is journalistiek momenteel dus geen aanrader, terwijl je met een medische of technische hbo-opleiding een relatief veilige keuze maakt.
In de gids is ook een samenvatting van alle oordelen per hogeschool opgenomen. Daaruit blijkt dat enkele instellingen duidelijk boven het hbo-gemiddelde uitsteken, doordat ze meerdere disciplines tot de top of subtop behoren. De winnaars zijn:
Worden de drie groepen samengenomen, dan is de CHE in Ede duidelijk het sterkst.
De kleinste instellingen, die slechts één opleiding verzorgen, zijn in dit klassement niet meegeteld. Wel is er een aparte top-10 van opleidingen met de allerhoogste waarderingscijfers. Bovenaan deze lijst staat de Katholieke Pabo Zwolle, een van de laatste zelfstandige pabo’s in Nederland. Op nummer twee staat de opleiding fysiotherapie in Heerlen, één van de pareltjes van Hogeschool Zuyd. En op nummer drie staat de opleiding van het particuliere Instituut voor de Autobranche in Driebergen.
De Keuzegids HBO Voltijd 2010, zoals de nieuwe gids voluit heet, is vanaf 2 december voor 25 euro te bestellen in de boekhandel of in onze webwinkel. Hij is zowel in boekvorm beschikbaar als op CD-rom.