Het is niet goed als universiteiten en hogescholen studenten werven met modieuze opleidingsnamen, die afwijken van wat officieel na kwaliteitskeuring vastgelegd is. Dat heeft staatssecretaris Bruins van Onderwijs gezegd in een brief aan de Tweede Kamer. De instellingen moeten hun "onzorgvuldigheden" rechtzetten. Voorlopig blijft er genoeg reden om op deze website het overzicht te blijven bieden van echte en 'fake'-namen van opleidingen.

De bewindsman reageerde op vragen van kamerlid Ciska Joldersma. Die wilde weten hoe Bruins dacht over het onderzoek naar misleiding van studentenbond ISO en de redactie van de Keuzegids Hoger Onderwijs, waarvan de resultaten te lezen zijn op deze site.

De gidsredactie en ISO vonden op websites van universiteiten en hogescholen tientallen voorbeelden waar het opleidingsaanbod anders werd voorgesteld dan het officieel is. Het ging om afwijkende modieuze naamgeving of afstudeervarianten die als zelfstandige opleiding gepresenteerd worden. Volgens de onderzoekers worden scholieren en studenten daardoor misleid.

Bruins vindt dat universiteiten en hogescholen zelf mogen weten hoe zij studiekiezers voorlichten, tenminste, als ze daarbij "zorgvuldig" omgaan met opleidingsnamen of keurmerken. Dat niet alle opleidingen aan die eisen voldoen kan een goed verstaander uit zijn woorden opmaken. "Uit de ontvangen rapportages van de HBO-Raad, universiteitenvereniging VSNU en Paepon (particuliere hogescholen) blijkt dat de instellingen bezig zijn de gesignaleerde onzorgvuldigheden te corrigeren."

De staatssecretaris heeft echter geen aanwijzing dat universiteiten en hogescholen scholieren expres op het verkeerde been zetten. Hij verwacht bovendien dat instellingen de onzorgvuldigheden snel zullen corrigeren. Wie dat niet doet, zal op het matje worden geroepen.

De komende tijd blijft de checklist van echte en fake-opleidingsnamen op deze website beschikbaar. Frank Steenkamp, directeur van de Keuzegids Hoger Onderwijs: "Het biedt scholieren en decanen houvast. En we merken dat het instellingen prikkelt om de voorlichting beter te maken."