Keuzegids, DeDecaan.net en vernieuwer Yubu bundelen krachten voor beste studiekeuze

Keuzegids, DeDecaan.net en Yubu slaan de handen ineen voor het beste en meest complete LOB-platform in Nederland. De autoriteit en de onafhankelijke data van de Keuzegids, de expertise en het grote bereik van DeDecaan.net en het vernieuwende, persoonlijke loopbaantraject van Yubu bieden vanaf nu scholen de allerbeste en meest complete ondersteuning bij het verzorgen van onafhankelijke, kwalitatief hoogstaande studiekeuzebegeleiding.

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat bij de keuze van onderwijsniveau, profielen en studiekeuze bepaalde groepen leerlingen steeds vaker in hokjes terecht komen. Opleidingsniveau van ouders en migratieachtergrond dragen ertoe bij dat deze leerlingen nauwelijks uit die hokjes kunnen komen. Studenten die switchen van studie halen minder vaak een diploma dan niet-switchende studenten. Studenten met een niet-westerse migratieachtergrond switchen als groep het vaakst.

Eerlijke studiekeuze

Uit de Landelijke rapportage van de Aansluit- en Keuzemonitor 2018 van DeDecaan.net, die vandaag verschijnt, blijkt dat leerlingen met hoogopgeleide ouders veel actiever bezig zijn met hun keuzeproces. Zij bezoeken bijvoorbeeld meer meeloopdagen en raadplegen vaker websites en brochures van onderwijsinstellingen. Met de nieuwe samenwerking willen Yubu, DeDecaan.net en de Keuzegids scholen helpen om de kansengelijkheid te verbeteren en alle leerlingen toegang te bieden tot een eerlijke en juiste studiekeuze.

Via Yubu en DeDecaan.net bereikt de Keuzegids meer dan 200.000 leerlingen om actief met de eerlijke, onafhankelijke informatie over vervolgopleidingen aan de slag te gaan. Daarnaast kan de expertise van DeDecaan.net en de Keuzegids inzicht bieden in de kwaliteit van LOB van scholen. Yubu zorgt in deze samenwerking dat LOB volledig aansluit op de belevingswereld van de leerling. Dit uit zich al in de eerste middelen: een leerlingenapplicatie en een decanendashboard.

Decanendashboard

Met de DeDecaan.net ontwikkelen wij op dit moment een decanendashboard dat decanen direct inzicht geeft in de kwaliteitsdata en de benchmarks van leerlingen en oud-leerlingen. De monitoring van de schoolsituatie op LOB-gebied wordt op deze manier sneller en gemakkelijker gemaakt.


Het decanendashboard biedt:

 • Monitoring van leerlingen en oud-leerlingen
 • Snel inzicht in het profielkeuzeproces door tussentijdse metingen
 • Volgen van leerlingen in de verschillende fasen van het keuzeproces
 • Voortgang per leerling, klas en jaarlaag in beeld
 • LOB-voortgang ten opzichte van andere scholen

Leerlingen-app

In een nieuwe leerlingenapplicatie kunnen studiekiezers straks op een toegankelijke en overzichtelijke manier door alle informatie van de Keuzegids. De gebruikerservaring is speciaal afgestemd op de belevingswereld van de studiekiezer. Leerlingen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net of van Yubu kunnen de eerste bètaversie van de leerlingenapp binnenkort gebruiken.


Wat verandert er voor scholen die Keuzegids Online gebruiken?

Voor middelbare scholen die gebruik maken van de Keuzegids Online verandert er niets. U kunt blijvend gebruik maken van de Keuzegids Online via een campuslicentie.

Meer nieuws

 • 11 Mar 2019
  Geen categorie

  Minister over te snelle studiekeuze in mbo

 • 11 Mar 2019
  Geen categorie

  M/v-verschil in studiesucces niet eerder zo groot in hbo

  Van de vrouwelijke hbo-studenten behaalt 58 procent binnen vijf jaar het diploma. Van de mannen in het hbo slaagt maar 40 procent daarin. In geen enkele hbo-sector doen ze het in dit…

 • 11 Mar 2019
  Selectie

  Tweede Kamer wil meer zicht op selectie

  Er moeten duidelijke regels komen voor de selectieprocedure van masterstudies met een numerus fixus. Regeringspartijen en oppositie willen de “wildgroei” aan toetsen en testjes terugdringen. De Tweede Kamer sprak gisteren over toegankelijkheid…

Naar nieuws