Keuzegids, DeDecaan.net en vernieuwer Yubu bundelen krachten voor beste studiekeuze

Keuzegids, DeDecaan.net en Yubu slaan de handen ineen voor het beste en meest complete LOB-platform in Nederland. De autoriteit en de onafhankelijke data van de Keuzegids, de expertise en het grote bereik van DeDecaan.net en het vernieuwende, persoonlijke loopbaantraject van Yubu bieden vanaf nu scholen de allerbeste en meest complete ondersteuning bij het verzorgen van onafhankelijke, kwalitatief hoogstaande studiekeuzebegeleiding.

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat bij de keuze van onderwijsniveau, profielen en studiekeuze bepaalde groepen leerlingen steeds vaker in hokjes terecht komen. Opleidingsniveau van ouders en migratieachtergrond dragen ertoe bij dat deze leerlingen nauwelijks uit die hokjes kunnen komen. Studenten die switchen van studie halen minder vaak een diploma dan niet-switchende studenten. Studenten met een niet-westerse migratieachtergrond switchen als groep het vaakst.

Eerlijke studiekeuze

Uit de Landelijke rapportage van de Aansluit- en Keuzemonitor 2018 van DeDecaan.net, die vandaag verschijnt, blijkt dat leerlingen met hoogopgeleide ouders veel actiever bezig zijn met hun keuzeproces. Zij bezoeken bijvoorbeeld meer meeloopdagen en raadplegen vaker websites en brochures van onderwijsinstellingen. Met de nieuwe samenwerking willen Yubu, DeDecaan.net en de Keuzegids scholen helpen om de kansengelijkheid te verbeteren en alle leerlingen toegang te bieden tot een eerlijke en juiste studiekeuze.

Via Yubu en DeDecaan.net bereikt de Keuzegids meer dan 200.000 leerlingen om actief met de eerlijke, onafhankelijke informatie over vervolgopleidingen aan de slag te gaan. Daarnaast kan de expertise van DeDecaan.net en de Keuzegids inzicht bieden in de kwaliteit van LOB van scholen. Yubu zorgt in deze samenwerking dat LOB volledig aansluit op de belevingswereld van de leerling. Dit uit zich al in de eerste middelen: een leerlingenapplicatie en een decanendashboard.

Decanendashboard

Met de DeDecaan.net ontwikkelen wij op dit moment een decanendashboard dat decanen direct inzicht geeft in de kwaliteitsdata en de benchmarks van leerlingen en oud-leerlingen. De monitoring van de schoolsituatie op LOB-gebied wordt op deze manier sneller en gemakkelijker gemaakt.


Het decanendashboard biedt:

 • Monitoring van leerlingen en oud-leerlingen
 • Snel inzicht in het profielkeuzeproces door tussentijdse metingen
 • Volgen van leerlingen in de verschillende fasen van het keuzeproces
 • Voortgang per leerling, klas en jaarlaag in beeld
 • LOB-voortgang ten opzichte van andere scholen

Leerlingen-app

In een nieuwe leerlingenapplicatie kunnen studiekiezers straks op een toegankelijke en overzichtelijke manier door alle informatie van de Keuzegids. De gebruikerservaring is speciaal afgestemd op de belevingswereld van de studiekiezer. Leerlingen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net of van Yubu kunnen de eerste bètaversie van de leerlingenapp binnenkort gebruiken.


Wat verandert er voor scholen die Keuzegids Online gebruiken?

Voor middelbare scholen die gebruik maken van de Keuzegids Online verandert er niets. U kunt blijvend gebruik maken van de Keuzegids Online via een campuslicentie.

Meer nieuws

 • 05 Nov 2018
  Universiteiten

  Groeipijn bij UvA en EUR

  Universiteiten worden steeds groter. In Groningen en Wageningen blijft de onderwijskwaliteit gegarandeerd, maar bij de EUR en de UvA zijn er veel kwaliteitsproblemen, vooral bij de massale opleidingen economie en bedrijfskunde. Dit…

 • 04 Oct 2018
  Keuzegids

  De Keuzegids over Hogeschool Utrecht (HU)

  De Keuzegids over Hogeschool Utrecht (HU) Op 4 oktober stond in het AD een bericht over de HU als “slechtste hbo van Nederland”. Hierin staan een aantal uitspraken die niet de mening…

 • 04 Oct 2018
  Hbo

  Keuzegids Hbo 2019 is uit

  Avans aan kop, Inholland knapt op Voor de vijfde keer op een rij is Avans de beste grote hogeschool, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Hbo 2019. Een opmerkelijke stijger is Inholland. Deze…

Naar nieuws