Keuzegids, DeDecaan.net en vernieuwer Yubu bundelen krachten voor beste studiekeuze

Keuzegids, DeDecaan.net en Yubu slaan de handen ineen voor het beste en meest complete LOB-platform in Nederland. De autoriteit en de onafhankelijke data van de Keuzegids, de expertise en het grote bereik van DeDecaan.net en het vernieuwende, persoonlijke loopbaantraject van Yubu bieden vanaf nu scholen de allerbeste en meest complete ondersteuning bij het verzorgen van onafhankelijke, kwalitatief hoogstaande studiekeuzebegeleiding.

Uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs blijkt dat bij de keuze van onderwijsniveau, profielen en studiekeuze bepaalde groepen leerlingen steeds vaker in hokjes terecht komen. Opleidingsniveau van ouders en migratieachtergrond dragen ertoe bij dat deze leerlingen nauwelijks uit die hokjes kunnen komen. Studenten die switchen van studie halen minder vaak een diploma dan niet-switchende studenten. Studenten met een niet-westerse migratieachtergrond switchen als groep het vaakst.

Eerlijke studiekeuze

Uit de Landelijke rapportage van de Aansluit- en Keuzemonitor 2018 van DeDecaan.net, die vandaag verschijnt, blijkt dat leerlingen met hoogopgeleide ouders veel actiever bezig zijn met hun keuzeproces. Zij bezoeken bijvoorbeeld meer meeloopdagen en raadplegen vaker websites en brochures van onderwijsinstellingen. Met de nieuwe samenwerking willen Yubu, DeDecaan.net en de Keuzegids scholen helpen om de kansengelijkheid te verbeteren en alle leerlingen toegang te bieden tot een eerlijke en juiste studiekeuze.

Via Yubu en DeDecaan.net bereikt de Keuzegids meer dan 200.000 leerlingen om actief met de eerlijke, onafhankelijke informatie over vervolgopleidingen aan de slag te gaan. Daarnaast kan de expertise van DeDecaan.net en de Keuzegids inzicht bieden in de kwaliteit van LOB van scholen. Yubu zorgt in deze samenwerking dat LOB volledig aansluit op de belevingswereld van de leerling. Dit uit zich al in de eerste middelen: een leerlingenapplicatie en een decanendashboard.

Decanendashboard

Met de DeDecaan.net ontwikkelen wij op dit moment een decanendashboard dat decanen direct inzicht geeft in de kwaliteitsdata en de benchmarks van leerlingen en oud-leerlingen. De monitoring van de schoolsituatie op LOB-gebied wordt op deze manier sneller en gemakkelijker gemaakt.


Het decanendashboard biedt:

 • Monitoring van leerlingen en oud-leerlingen
 • Snel inzicht in het profielkeuzeproces door tussentijdse metingen
 • Volgen van leerlingen in de verschillende fasen van het keuzeproces
 • Voortgang per leerling, klas en jaarlaag in beeld
 • LOB-voortgang ten opzichte van andere scholen

Leerlingen-app

In een nieuwe leerlingenapplicatie kunnen studiekiezers straks op een toegankelijke en overzichtelijke manier door alle informatie van de Keuzegids. De gebruikerservaring is speciaal afgestemd op de belevingswereld van de studiekiezer. Leerlingen die gebruik maken van het LOB-pluspakket van DeDecaan.net of van Yubu kunnen de eerste bètaversie van de leerlingenapp binnenkort gebruiken.


Wat verandert er voor scholen die Keuzegids Online gebruiken?

Voor middelbare scholen die gebruik maken van de Keuzegids Online verandert er niets. U kunt blijvend gebruik maken van de Keuzegids Online via een campuslicentie.

Meer nieuws

 • 05 Jun 2019
  Selectie

  Meer dan 1 op 20 havisten doet geen examen in wiskunde

  5 juni 2019 – Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte –…

 • 23 May 2019
  Arbeidsmarkt

  Zo groot zijn die verschillen tussen hbo en wo niet

  Als het gaat om de aansluiting op de arbeidsmarkt is het verschil tussen hogescholen en universiteiten minder groot dan gedacht. Het Nederlandse stelsel is nooit zo extreem binair geweest, blijkt uit onderzoek…

 • 02 May 2019
  Hbo

  De Keuzegids Hbo 2020

  Dit jaar hebben de hogescholen besloten niet meer mee te doen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat vinden wij erg jammer. Maar de nieuwe Keuzegids Hbo verschijnt hoe dan ook dit…

Naar nieuws