• 17 december 2018
 • · Geen categorie

Persbericht: Goede mbo-school in Zuid-Holland lastig te vinden

Leiden, 17 december 2018 – Geen enkel onderwijsniveau heeft zoveel scholen als het mbo. In bijna alle windstreken zijn goede scholen te vinden. Alleen in Zuid-Holland gaat het lastiger. De drie scholen onderaan de Keuzegidsranglijst van ROC’s komen uit deze provincie. Dit blijkt uit de Keuzegids Mbo 2019. (download hier het persbericht)


Da Vinci, Zadkine en mboRijnland, alle drie uit Zuid-Holland, eindigen onderaan de Keuzegidsranglijst van de brede ROC’s. Bij Da Vinci zijn de problemen het grootst bij de horecaopleidingen. Bij Zadkine zit de pijn vooral bij verzorging en toerisme. MboRijnland is vorig jaar ontstaan vanuit een fusie van ID College en ROC Leiden. De kwaliteitsproblemen van ROC Leiden zijn nog steeds niet opgelost. Studenten hebben vooral klachten over de commerciële opleidingen. Bovendien is het studiesucces bij veel opleidingen laag.

In de Randstad zijn ook scholen die beter scoren: bij het Nova College dat onder andere in Haarlem en Hoofddorp zit, zijn de studenten over het algemeen tevreden. Dit geldt ook voor ROC Top in Noord-Holland. Het Grafisch Lyceum Utrecht is een goede vakschool in de Randstad. Kritische studenten zijn er ook in Brabant: ROC Tilburg staat ook onderaan.

Dat is nu te lezen in de Keuzegids Mbo 2019 (www.keuzegids.nl), in Nederland dé onafhankelijke en gezaghebbende vergelijkingsgids voor een kritische studiekeuze in het mbo. De kwaliteitsvergelijkingen van de Keuzegids zijn gebaseerd op studiesuccescijfers, studentenoordelen en de keuring van de Onderwijsinspectie.

Topopleidingen
Het reformatorische Hoornbeeck College staat al jaren op nummer één bij de grote ROC’s. Ook het christelijke Menso Alting scoort goed. Daarnaast scoren twee scholen uit Brabant hoog: De Rooi Pannen en ROC ter AA. Aeres Mbo is dit jaar opgeklommen tot het beste AOC. En ook het Zone.college, een samenvoeging van AOC Oost en de Groene Welle, doet het goed in de groene hoek.

Bij de vakscholen staan twee particuliere scholen al jaren aan de top: IVA in Driebergen staat dit jaar op nummer één en specialiseert zich in de mobiliteitsbranche. Tio, de school voor toerisme en hospitality staat op nummer twee. Het SOMA-college is de beste van de bekostigde vakscholen en heeft sterke opleidingen voertuigentechniek.

Andere hoogtepunten uit de gids:
Het gemiddelde uurloon van een mbo-verpleegkundige is dubbel zo hoog als dat van een kapper of verkoper. Met een opleiding in de zorg (verzorging en verpleging) kom je snel aan het werk. Ook het salaris is erg goed.
– Afgestudeerden ICT-support en ICT-beheer hebben vaak moeite met het vinden van werk, terwijl er een groot tekort is aan hbo-ICT’ers. Doorstuderen loont dus voor deze groep. Artiesten die doorstuderen op een kunstopleiding gaan er nauwelijks op vooruit qua salaris.
– De Keuzegids telt dit jaar 167 topopleidingen. Vakgebieden met veel toppers zijn particuliere en publieke beveiliging en schilderen en stukadoren. Bij verkoop en handel en ondernemen zijn juist veel opleidingen die sterk ondergemiddeld scoren.

Meer nieuws

 • 05 Jun 2019
  Selectie

  Meer dan 1 op 20 havisten doet geen examen in wiskunde

  5 juni 2019 – Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte –…

 • 23 May 2019
  Arbeidsmarkt

  Zo groot zijn die verschillen tussen hbo en wo niet

  Als het gaat om de aansluiting op de arbeidsmarkt is het verschil tussen hogescholen en universiteiten minder groot dan gedacht. Het Nederlandse stelsel is nooit zo extreem binair geweest, blijkt uit onderzoek…

 • 02 May 2019
  Hbo

  De Keuzegids Hbo 2020

  Dit jaar hebben de hogescholen besloten niet meer mee te doen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat vinden wij erg jammer. Maar de nieuwe Keuzegids Hbo verschijnt hoe dan ook dit…

Naar nieuws