Overgangseisen van havo naar vwo straks overal gelijk

Wie een havodiploma op zak heeft, moet een eerlijke kans krijgen om over te stappen naar het vwo, vindt onderwijsminister Slob. Hij wil de wet aanpassen om de doorstroom naar het vwo te verbeteren.

Scholen stellen nu verschillende eisen aan havisten die na hun examen willen overstappen naar het vwo. De een verlangt een gemiddeld examencijfer van ten minste een 7,5, terwijl de ander genoegen neemt met een goede motivatiebrief. Sommige scholen stellen helemaal geen aanvullende eisen.

Laatbloeiers

Als het aan minister Slob ligt, heeft in september 2020 iedere havist het recht om het op een hoger niveau te proberen. “Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes.”

De minister wil wél voorkomen dat overstappers straks uitvallen op het vwo. Hij onderzoekt daarom hoe ze zo goed mogelijk kunnen worden voorbereid en broedt op een uniforme toelatingseis. Een ambitieuze havist zou bijvoorbeeld niet in zeven maar in acht vakken examen moeten doen.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat 13 procent van de scholen (zeer) regelmatig een havist tegenhoudt, meestal vanwege een te laag eindexamencijfer. 42 Procent van de scholen doet dit “slechts af en toe”.

Voorbereiding

De scholen zijn niet onverdeeld blij met het nieuwe doorstroomrecht, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Ze vrezen dat leerlingen op het verkeerde niveau terechtkomen en vinden dat, als het recht er dan toch komt, leerlingen ter voorbereiding extra lessen moeten kunnen volgen, of vakken op een hoger niveau.

Vroeger gebeurde het vaker dan nu dat een voormalig mavoleerling uiteindelijk een universitair diploma behaalde. De wetswijziging moet het weer makkelijker maken om opleidingen te stapelen. Slob wil ook de overgang van mavo naar havo vergemakkelijken en stuurt daartoe komende maand een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

© Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

 • 05 Jun 2019
  Selectie

  Meer dan 1 op 20 havisten doet geen examen in wiskunde

  5 juni 2019 – Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte –…

 • 23 May 2019
  Arbeidsmarkt

  Zo groot zijn die verschillen tussen hbo en wo niet

  Als het gaat om de aansluiting op de arbeidsmarkt is het verschil tussen hogescholen en universiteiten minder groot dan gedacht. Het Nederlandse stelsel is nooit zo extreem binair geweest, blijkt uit onderzoek…

 • 02 May 2019
  Hbo

  De Keuzegids Hbo 2020

  Dit jaar hebben de hogescholen besloten niet meer mee te doen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat vinden wij erg jammer. Maar de nieuwe Keuzegids Hbo verschijnt hoe dan ook dit…

Naar nieuws