Miljoenen onbenut voor sprong mbo’ers naar hbo

Hogescholen lieten enkele miljoenen euro’s liggen die ze mochten gebruiken om de overgang van mbo naar hbo te verbeteren. Er was 7,4 miljoen beschikbaar en daarvan ligt nog 3,4 miljoen op de plank.

Mbo’ers maken een moeilijke start in het hbo. Als ze het eerste studiejaar overleven, is er meestal weinig aan de hand en behalen ze vlot hun diploma. Maar ze vallen vaak uit in die eerste twaalf maanden.

Daar komt bij dat de basisbeurs is afgeschaft. Zullen mbo’ers de sprong naar het hoger onderwijs nog durven maken als studeren steeds meer geld kost? Ze doen het de laatste jaren minder vaak.

Succes

Daar moest iets aan gebeuren. Twee keer konden hogescholen en mbo-instellingen geld aanvragen om de overstap te versoepelen: in 2017 (vier miljoen euro) en 2018 (zeven miljoen euro). Het leek een succes. Van checklisten tot buddyprogramma’s, er werd van alles verzonnen.

Vlak vóór de zomer lanceerde OCW een derde, extra ronde met nog meer budget: 7,4 miljoen euro. Economische opleidingen zouden voorrang krijgen, want vooral die kampen met een flinke uitval in het eerste jaar.

Vlak ná de zomer hadden de instellingen een periode van minder dan twee weken om hun aanvraag in te dienen. Dat deden ze dus lang niet allemaal – als ze de aankondiging überhaupt hebben gezien.

Planning

Zou het door een ongelukkige planning komen dat hbo (en mbo) deze miljoenen liet liggen? De Vereniging Hogescholen weet het niet. “Dan zouden we moeten speculeren”, zegt een woordvoerder.

In de Tweede Kamer kijken ze ervan op. “Wat houdt de doorstroomregeling mbo-hbo in en wat gaat u nog doen om te kijken of die 3,4 miljoen euro goed besteed kan worden aan doorstroom mbo-hbo?”, staat in een lijst met feitelijke vragen over de begrotingsstaten van het ministerie.

Het geld staat nu als meevaller op de begroting en wordt vermoedelijk gebruikt om tegenvallers te dempen.

© Hoger Onderwijs Persbureau

Meer nieuws

 • 02 May 2019
  Geen categorie

  De Keuzegids Hbo 2020

  Dit jaar hebben de hogescholen besloten niet meer mee te doen met de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat vinden wij erg jammer. Maar de nieuwe Keuzegids Hbo verschijnt hoe dan ook dit…

 • 30 Apr 2019
  Geen categorie

  Leerroute, major, specialisatie of track?

  Hogescholen en universiteiten gebruiken soms wel dertig verschillende termen voor een specialisatie binnen een opleiding. Dat is verwarrend vinden Kamerleden, maar één definitie ligt volgens de minister niet voor de hand. Vorig…

 • 25 Apr 2019
  Inschrijving

  Aanmelden voor het hoger onderwijs? Doe het vóór 1 mei!

  Twijfel je tussen een studie Nederlands of Engels? Economie of bedrijfskunde? Social work of hbo-rechten? Cultuurwetenschappen of sociologie? Of twijfel je tussen verschillende universiteiten of hogescholen? Je hebt nog tot en met…

Naar nieuws