Lerarenopleidingen winnen sterk aan populariteit

De informatie over instroom bij lerarenopleidingen bleek na publicatie van dit persbericht onjuist. Zie ‘Rectificatie persbericht Keuzegids hbo 2023’

13 oktober 2022 – Lerarenopleidingen zijn afgelopen studiejaar een stuk populairder bij nieuwe studenten: de instroomcijfers in deze studierichting zijn flink gestegen. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe Keuzegids hbo, die deze week verschijnt.

Aanpak lerarentekort
Het onderwijs lijkt de komende jaren vooral te kunnen rekenen op een nieuwe lichting docenten voor de maatschappijvakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Bijzonder is dat deze richting in 2020 juist nog kampte met een krimp van maar liefst 33% ten opzichte van 2019, en nu met een groei van maar liefst 98% tot de voorste linie van de lerarenopleidingen behoort. Ook bij de bètavakken is na een krimp in 2020 nu een behoorlijke groei te zien.

Bij de andere docentenopleidingen is eveneens een toename zichtbaar, zij het wat bescheidener. Zo is bij de docentenopleidingen voor de talen een groei van 50% te zien. Ook zit de opleiding tot sportdocent in de lift: in 2020 meldden 2.606 studenten zich aan, ten opzichte van 1.904 in 2019, en in 2021 is dat aantal verder toegenomen tot 3.019.

Een mogelijke oorzaak van de groei is het pakket aan maatregelen van de overheid tegen het lerarentekort. Zo mogen studenten van deze opleidingen in zowel het eerste als het tweede jaar voor de helft van het collegegeld studeren en is er afgelopen zomer een akkoord bereikt over loonsverhoging voor docenten in zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Positie
Ieder jaar zet de Keuzegids hbo alle hogescholen in Nederland op een rij. Over de gehele linie bekeken is de positie van de meeste hoger onderwijsinstellingen stabiel gebleven. Bij de grote hogescholen zijn het vooral de bedrijfskundige opleidingen die hoge ogen gooien. De middelgrote hogescholen leveren voornamelijk uiterst tevreden leerkrachten, verpleegkundigen, communicatie-experts en sociaal werkers af.

Bij de particuliere hogescholen is Saxion Next een nieuwkomer in het rijtje instellingen dat het predicaat ‘uitmuntend in het vakgebied’ ontvangt. De opleidingen van de topscoorders zitten vooral in de bedrijfskundige hoek.

In het veld van de associate degrees ten slotte is de ranking uitgebreid, doordat dit jaar meer hogescholen dan vorig jaar ten minste 4 Ad’s aanbieden. Nieuwkomer Saxion is hier zelfs koploper. De top 3 staat vooral goed aangeschreven wat betreft sociale, technische en managementopleidingen.

Meer nieuws

 • 01 Feb 2024
  Mbo

  Vooral voortijdig schoolverlaters in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer

  1 februari 2024 – De mbo-opleidingen met de hoogste aantallen voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn opleidingen in ICT, verkoop mobiliteitsbranche en vervoer. Dit blijkt uit cijfers van de nieuwe Keuzegids mbo. De meest…

 • 30 Nov 2023
  Universiteiten

  Internationalisering in het wo neemt verder toe

  30 november 2023 – In het studiejaar 2024-2025 zal bijna de helft van de universitaire bachelors Engelstalig zijn. Daarnaast nemen internationale studenten inmiddels een derde van de beschikbare plekken in bij fixusopleidingen.…

 • 12 Oct 2023
  Hbo

  Lichte stijging van internationalisering in het hbo

  12 oktober 2023 – In studiejaar 2024-2025 zal er een lichte stijging te zien zijn van het aantal Engelstalige hbo-opleidingen. Daarnaast nam het aantal internationale studenten dat in studiejaar 2023-2024 werd toegelaten…

Naar nieuws