Lerarenopleidingen winnen sterk aan populariteit

De informatie over instroom bij lerarenopleidingen bleek na publicatie van dit persbericht onjuist. Zie ‘Rectificatie persbericht Keuzegids hbo 2023’

13 oktober 2022 – Lerarenopleidingen zijn afgelopen studiejaar een stuk populairder bij nieuwe studenten: de instroomcijfers in deze studierichting zijn flink gestegen. Dit blijkt uit analyses van de nieuwe Keuzegids hbo, die deze week verschijnt.

Aanpak lerarentekort
Het onderwijs lijkt de komende jaren vooral te kunnen rekenen op een nieuwe lichting docenten voor de maatschappijvakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Bijzonder is dat deze richting in 2020 juist nog kampte met een krimp van maar liefst 33% ten opzichte van 2019, en nu met een groei van maar liefst 98% tot de voorste linie van de lerarenopleidingen behoort. Ook bij de bètavakken is na een krimp in 2020 nu een behoorlijke groei te zien.

Bij de andere docentenopleidingen is eveneens een toename zichtbaar, zij het wat bescheidener. Zo is bij de docentenopleidingen voor de talen een groei van 50% te zien. Ook zit de opleiding tot sportdocent in de lift: in 2020 meldden 2.606 studenten zich aan, ten opzichte van 1.904 in 2019, en in 2021 is dat aantal verder toegenomen tot 3.019.

Een mogelijke oorzaak van de groei is het pakket aan maatregelen van de overheid tegen het lerarentekort. Zo mogen studenten van deze opleidingen in zowel het eerste als het tweede jaar voor de helft van het collegegeld studeren en is er afgelopen zomer een akkoord bereikt over loonsverhoging voor docenten in zowel het primair als voortgezet onderwijs.

Positie
Ieder jaar zet de Keuzegids hbo alle hogescholen in Nederland op een rij. Over de gehele linie bekeken is de positie van de meeste hoger onderwijsinstellingen stabiel gebleven. Bij de grote hogescholen zijn het vooral de bedrijfskundige opleidingen die hoge ogen gooien. De middelgrote hogescholen leveren voornamelijk uiterst tevreden leerkrachten, verpleegkundigen, communicatie-experts en sociaal werkers af.

Bij de particuliere hogescholen is Saxion Next een nieuwkomer in het rijtje instellingen dat het predicaat ‘uitmuntend in het vakgebied’ ontvangt. De opleidingen van de topscoorders zitten vooral in de bedrijfskundige hoek.

In het veld van de associate degrees ten slotte is de ranking uitgebreid, doordat dit jaar meer hogescholen dan vorig jaar ten minste 4 Ad’s aanbieden. Nieuwkomer Saxion is hier zelfs koploper. De top 3 staat vooral goed aangeschreven wat betreft sociale, technische en managementopleidingen.

Meer nieuws

 • 09 Mar 2023
  Masters

  Excellente beoordeling masters vooral binnen onderwijs en economie

  9 maart 2023 – Excellente masters zijn voornamelijk te vinden in de vakgebieden onderwijs & opvoeding en economie & bedrijf. Dat blijkt uit de Keuzegids masters 2023. In totaal worden maar liefst…

 • 12 Jan 2023
  Mbo

  Inzage studenttevredenheid niet verplicht voor mbo’s

  Keuzegids mbo 2023 zonder studentenoordelen 12 januari 2023 – In de vandaag verschenen Keuzegids mbo 2023 ontbreken de studentenoordelen. Een aantal grote ROC’s heeft ervoor gekozen niet meer mee te werken aan…

 • 23 Nov 2022
  Universiteiten

  UU en WUR opnieuw bovenaan ranglijsten Keuzegids

  24 november 2022 – In de nieuwe Keuzegids universiteiten houdt Universiteit Utrecht de eerste plek vast in de ranking brede universiteiten, gevolgd door de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Leiden.…

Naar nieuws