Baankansen bij studiekeuze: waar let je op?

Het is een veelgehoord advies: ‘kies een opleiding waar je iets mee kán’. Op zich is dat verstandig, maar het is ook belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt. Hoe kun je baankansen meenemen in je studiekeuze? Wat zijn de valkuilen en hoe kun je ze voorkomen?

Kijk verder dan de vooroordelen

De Keuzegids belicht de kans op werk van verschillende kanten. En dat kan soms best verrassend zijn. Waar je vroeger met een studie Frans of Duits nooit aan de bak kwam, heb je door het lerarentekort nu binnen no-time een baan. Voor theaterstudenten is de arbeidsmarkt niet zo ‘dramatisch’ slecht als je zou verwachten: hoewel het salaris laag ligt, is de baankans het beste van het hele hbo. En wie dacht dat je met een beetje bètaopleiding meteen gebakken zit, heeft het mis: een pas afgestudeerde aardwetenschapper of bioloog verdient gemiddeld net zo veel als een pas afgestudeerde filosoof.

Loop niet zomaar de meute achterna

Veel studenten kiezen voor een opleiding in de economische hoek. Daarvan wordt vaak gedacht dat de baankansen er gunstig zijn. In het bedrijfsleven is het inderdaad gunstig, vooral nu de economie weer aantrekt. Maar grote studentenaantallen betekenen ook grote concurrentie op de arbeidsmarkt. Bij hbo-opleidingen als international business en bestuurskunde is de werkloosheid dan ook relatief hoog.

Met je neus op de feiten

Voor informatie over arbeidsmarkt kun je terecht bij de Keuzegids, een onafhankelijke consumentengids voor studiekiezers. De Keuzegids is online te koop, maar op veel scholen en universiteiten gratis toegankelijk voor leerlingen en studenten. Een alternatief is de overheidsgefinancierde website van Studiekeuze123. Ook kun je Elsevier Beste Studies, een jaarlijkse bijlage van het tijdschrift Elsevier, er eens op naslaan.

De Keuzegids, Studiekeuze123 en Elsevier berekenen de cijfers elk op hun eigen manier. In de statistieken van Studiekeuze123 bijvoorbeeld, tellen mensen mee als ‘werkend’ als ze minstens één uur per week werken. Bij de Keuzegids is dat pas vanaf twaalf uur per week.

Kiezen met hart én hoofd

Wat is de volgende stap, als je eenmaal op de hoogte bent van de feiten? Toch maar voor ICT kiezen, terwijl je hart eigenlijk bij kunstgeschiedenis ligt? De verstandigste oplossing ligt ergens in het midden. Als je weet waar de kansen liggen, kun je er slim op inspelen. Heeft de opleiding van jouw dromen ongunstige voorspellingen? Met een leuk bijbaantje, een bijvak, stage of een goed gevuld portfolio zorg je dat je opvalt tussen de andere sollicitanten. Zo kun je je tijdens je studie goed voorbereiden op de toekomst, en kom je later niet voor verrassingen te staan. Conclusie: kies met je hart, maar houd je verstand erbij!

Meer nieuws

 • 27 Jun 2019
  Geen categorie

  Vacature (senior)redacteur Keuzegids

  Wil je het verschil maken voor studiekiezers? Durf jij nuchter en zakelijk te oordelen over het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs? Schrijf je graag voor verschillende doelgroepen, van jongeren tot experts? Dan…

 • 05 Jun 2019
  Selectie

  Meer dan 1 op 20 havisten doet geen examen in wiskunde

  5 juni 2019 – Ruim vijf procent van de havisten doet geen eindexamen wiskunde. Het gaat om zo’n 2.600 geslaagden per jaar. Daardoor sluiten ze veel – en soms nogal onverwachte –…

 • 23 May 2019
  Arbeidsmarkt

  Zo groot zijn die verschillen tussen hbo en wo niet

  Als het gaat om de aansluiting op de arbeidsmarkt is het verschil tussen hogescholen en universiteiten minder groot dan gedacht. Het Nederlandse stelsel is nooit zo extreem binair geweest, blijkt uit onderzoek…

Naar nieuws